FLOJDOVA SENKA NAPISALA KNJIGU! Maja Lalević Piščević predstavila roman Tamo i ovde: Drago mi je kad mi neko kaže da sam pisac i volela bih da jednog dana to postanem!
Foto: Printscreen

oprobala se u pisanju knjiga

FLOJDOVA SENKA NAPISALA KNJIGU! Maja Lalević Piščević predstavila roman Tamo i ovde: Drago mi je kad mi neko kaže da sam pisac i volela bih da jednog dana to postanem!

Pop kultura -

Maju Lalević Piščević i danas prepoznaju po ulozi Senke u kultnom filmu "Nacionalna klasa", u kojem joj je partner bio Dragan Nikolić, s kojim je snimila i ljubavnu scenu, međutim, ona je umesto glumom odlučila da se bavi advokaturom, kao i pisanjem.

foto: Privatna Arhiva

Ona je u Klubu književnika predstavila svoj roman "Tamo je ovde" u izdanju "Lagune". Knjiga je nastala od kolumni koje je autorka tokom 18 meseci boravka u Njujorku svake nedelje pisala za Nedeljnik. Na promociji su, osim autorke, govorili ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, Olja Bećković, Biljana Srbljanović, Veljko Lalić i Srđan Šaper, a među mnogobrojnom publikom bila je i Ružica Đinđić.

foto: tanjug

Maja Lalević Piščević kazala je da je knjiga koju je napisala neka vrste njene olovke koja piše srcem.

"U mojoj knjizi su meni emocije najvažnije, a verujem da će biti i ljudima koji je budu čitali. To su emocije koje sam podelila sa drugima pišući o Njujorku. Živela sam tamo 18 meseci i mislila da sam spremna na sve što me u Njujorku čeka, ali nije bilo tako. Nikada ne možete da se spremite za Njujork", kazala je Lalević Piščević.

Ona je napomenula da se sa više samopouzdanja vratila iz Njujorka u Beograd nego što je to bio slučaj kada je odlazila u SAD. "Moj boravak u Njujorku bio je veliki test za proveru materijala od kojeg smo napravljeni. Kada sam stigla u Njujork, pomislila sam kako će ovde žena iz male Srbije da se snađe. Ipak, moja dobra energija, koju sam ponela odavde, iskustvo i znanje ipak su bili na ceni i u tom gradu", kazala je Maja i dodala da je iz obaveze da piše kolumnu za Nedeljnik postala pisac.

foto: tanjug

"Kada imate rok za slanje teksta, to je ozbiljna obaveza... Drago mi je kada mi neko kaže da sam pisac i volela bih da jednog dana to postanem, ali zasad sam samo autor ove jedne knjige", kaže čuvena Senka i dodaje:

"Nadam se da će knjiga možda nekome poslužiti i kao mini-studija emigracije, bliska onima koji su otišli, korisna za one koji o tome razmišljaju, sa neminovnim poređenjima života tamo i ovde, sa povremeno metafizičkim doživljajima izmeštanja iz sopstvenog života i tela, paralelnog života na dva mesta, i u završnici neobjašnjivim osećajem da sam već stigla kući, da više nisam u Njujorku, u kojem još uvek jesam. Boravak u Njujorku iz perspektive retrospekcije je kao umetnut život koji u njemu počinje i tu se završava. Na kraju, shvatam da se u stvari ne završava, jer jedan deo mene ostaje tamo, a deo njega nosim sa sobom".

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat napomenuo je da ga je knjiga "Tamo je ovde" vratila tri decenije unazad, kada se prvi put sreo sa Njujorkom. "Upoznao sam tada frenetičnu energiju i egzotične ličnosti koje ima Njujork. Grad koji istovremeno plače i peva, igra se... mešavina rasa, jezika... Njujork je poseban, drugačiji od svih drugih gradova. Drago mi je što sam video kako Njujork izgleda u očima stranca na stranicama Majine knjige", rekao je Skat.

foto: tanjug

Biljana Srbljanović je rekla da se preko veze šlepala u Majino društvo. "Učila sam od ljudi iz Beograda kojima sam verovala. Maja je jedna od njih. Šta god da se desilo i ma gde živela, uvek mi je ostajao ukus prema literaturi i životu koji sam formirala družeći se sa ljudima koju su kao Maja", navela je Srbljanovićeva.

foto: promo / Laguna

Kurir.rs / Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track