POP MACA KOLJAČ UBIJAO JE VELIKIM ČEKIĆEM I MACOLOM: Zaklao je i majku Miše Janketića,  a evo KADA je i ZAŠTO PROGLAŠEN SVECEM!
Foto: Vladimir Šporčić

strašno!

POP MACA KOLJAČ UBIJAO JE VELIKIM ČEKIĆEM I MACOLOM: Zaklao je i majku Miše Janketića, a evo KADA je i ZAŠTO PROGLAŠEN SVECEM!

Pop kultura -

Pop Maca koljač, pored toga što je zaklao, između ostalih, i majku pokojnog glumca, Miše Janketića, proglašen je svecem.

Sveti Milorad Vukojčić (28), završio je šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, i službovao u Pljevljima. Za vreme rata bio je član četničke "crne trojke" koja je činila zločine u ovom gradi u okolini.

Zvali su ga pop-Maca jer je ubijao velikim čekićem ili macolom.

Između ostalih, 1944. zaklao je Milicu Janketić, majku glumca Miše Janketića, koja je imala dvoje dece starosti od tri do pet godina.

Po odluci Vojnog suda u Pljevljima streljan je 1945. godine.

Pop Maca koljač proglašen je svecem, a SPC ovog svetitelja, zajedno sa mučenicima dabrobosanske i mileševske, slavi 11. jula.

Podsetimo, Sveti Milorad Vukojčić, zvani Maca koljač tokom Drugog svetskog rata bio je predvodnik četničke crne trojke u Pljevljima, gde je njegova "sveta" ruka tokom trajanja nemačke uprave zaklala nekoliko desetina žena iz partizanskih porodica. Milorad Vukojičić (1917-1945), zvani pop Maca (deminutiv od “macola”) ili pop Koljač, je bio crnogorski sveštenik SPC, vođa četničke crne trojke u drugom svetskom ratu. Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen. Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005. godine.

Kurir.rs / Foto: Vladimir Šporčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track