Najnovije vesti

KAD ČOVEK POČNE ŽIVOT U TRAGEDIJI, ONDA U MLADOSTI STEKNE UŽASNI STRAH! Poslednji intervju Miše Janketića bio je pun BOLA, LJUBAVI I TUGE: Rasprodao sam sve DEVEDESETIH
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Odlazak legende

KAD ČOVEK POČNE ŽIVOT U TRAGEDIJI, ONDA U MLADOSTI STEKNE UŽASNI STRAH! Poslednji intervju Miše Janketića bio je pun BOLA, LJUBAVI I TUGE: Rasprodao sam sve DEVEDESETIH

Pop kultura

Mihailo Miša Janketić preminuo je u Beogradu u 81. godini, a u jednom od poslednji intervjua otvorio je dušu i ispričao o svom teškom detinjstvu i odrastanju. 

- Kad čovek počne život u tragediji, onda u mladosti stekne užasni strah. Teško se s tim živi i pozorište je bilo idealno mesto da oporavim duhovnost, da se rasteretim i da se, hajde da malo budemo i patetični, na neki način sakrijem od surovosti života. Tako da sam ja u pozorištu pronašao životni put, ostvarujući svoje uloge i uporedo ostvarujuću svoju porodicu. Zapravo, sa svoje četvoro dece sam uspeo da povratim moju mrtvu familiju. Čak sam im davao i ta imena, jer sam smatrao da su moja deca bila dug prema nestaloj mojoj porodici. I povratio sam je, tako da su moja deca sada i unuci - priznao je Miša Janketić.

foto: Damir Dervišagić

U poslednjem intervjuu čuveni Gavrilo iz “Boljeg života” govorio je i o svom sinu Marku Janketiću, koji se popu oca uspešno bavi glumom.

Na pitanje dali će ga Marko prevazići u glumi rekao je:

- Oduvek govorim da ne može čovek nikako biti dobar otac ako mu sin ne bude bolji od njega.

Na život je gledao skromno, a tako je gledao i na svoja glumačka dostignuća, zbog kojih bi se mnogi hvalili.

- Ja sam od života dobio mnogo više nego što sam se nadao, a nešto manje nego što sam mogao. Kasno sam stao na noge. Morao sam da krećem ne od nule nego iz dubokog minusa, tako da je moj skor pozitivan - rekao je glumački velikan.

U ispovesti je priznao i da postoji jedna stvar za kojom žali.

- Ostala mi je žalost što nemam još jedan život da ga provedem na zemlji i od zemlje. Priroda je moj ambijent, ona mi bogati dušu, tek na zemlji sam svoj na svome. Rasprodao sam sve onih teških devedesetih godina, imao sam alate.

Miša Janketić je jedan od najuspešnijih srpskih glumaca, a na studijama glume završio je spletom okolnosti. Na studijama književnosti zadržao se neko vreme, a onda je počeo da studira glumu.

- Do treće godine. Onda sam otišao na radnu akciju, bio sam udarnik, dobio odsustvo i otišao u internacionalni kamp 21 dan. Tamo sam se zadržao sa jednom prelepom Austrijankom, i kada sam se vratio u Beograd izgubio sam uslov za sledeću godinu. Da bih ponovo imao dom i stipendiju morao sam nešto da upišem i najjednostavnije mi je bilo da odem na Pozorišnu akademiju - prisetio se Janketić.

Osim za glumu, Janketić je pokazao i talenet za boks, kada se spremao za ulogu u pozorišnoj predstavi “Kad su cvetale tikve”.

- Trenirao sam boks mesecima, i to po šest sati dnevno. Trenirao sam sa čuvenim trenerom Bogdanovićem, koji je jedanput izjavio da sam na kraju slobodno mogao da boksujem za reprezentaciju u polusrednjoj kategoriji - ispričao je glumac, koji nas je danas napustio u 80. godini života.

foto: Promo

Kurir.rs/Blic/Foto Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...