OTVOREN MUZEJ SRPSKE PRAVOSLAVNE EPARHIJE BUDIMSKE U SENTANDREJI: Sećanje na bogatu istoriju i seobu Srba!
Foto: Tanjug

svečanost

OTVOREN MUZEJ SRPSKE PRAVOSLAVNE EPARHIJE BUDIMSKE U SENTANDREJI: Sećanje na bogatu istoriju i seobu Srba!

Pop kultura -

Posetioci iz Srbije i turisti konačno će moći da vide 450 eksponata, što je samo deo crkvenog blaga koje ova eparhija čuva, a sakupljeno je po čitavoj Mađarskoj

Novi i moderan Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske, koji se nalazi na glavnom trgu u Sentandreji, juče je svečano otvoren posle obnove.

Posetioci iz Srbije i turisti konačno će moći da vide 450 eksponata, što je samo deo crkvenog blaga koje ova eparhija čuva, a sakupljeno je po čitavoj Mađarskoj.

Blago svedoči o prisustvu Srba na tom prostoru pre i nakon Velike seobe, poput ikonostasa iz Saborne crkve u Budimu, koja je srušena 1948. godine.

foto: Tanjug

Zgrada muzeja, u čiju obnovu je vlada Mađarske uložila više od pet miliona evra, a Ministarstvo kulture i informisanja Srbije 5,33 miliona dinara, uređena je po najvišim standardima.

"U rasponu između Hilandara i Sentandreje povučena je linija seoba, najčešće nasilnih i nevoljnih migracija srpskog naroda u burnim epohama osmanlijske navale na Evropu. Pomisao na Sentandreju izaziva u nama i osećanje ponosa i osećanje melanholije.

Prvo, zbog bogatog nasleđa naših davnih sunarodnika, a drugo zbog činjenice da su protok vremena i istorijski procesi učinili da je ovde preostalo malo Srba. Muzej će biti nova, sadržajna tačka na ovom mestu bogatog pamćenja", rekao je, otvarajući muzej, ministar kulture Vladan Vukosavljević.

foto: Marina Lopičić

Stalna postavka pod nazivom Srpska crkvena umetnost u Mađarskoj obuhvata ikone i bogoslužbene predmete a cilj je da prikaže najznačajnija dela srpske crkvene umetnosti na tom prostoru, kao i da pruži hronološki presek stanja i razvoja te umetnosti od 16. i 17. veka, a pre svega tokom 18. i 19. veka.

Otvaranju su prisustvovali patrijarh Irinej, ministar Mladen Šarčević, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, državni sekretar u vladi Mađarske Šoltes Mikloš, kao i predstavnici svih crkava u Mađarskoj.

foto: Tanjug

Kurir.rs/Foto: Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track