NEMORAL I BLUD KREIRA ELITA:  Lorenčaco ponovo na sceni JDP, a Marko Janketić poručio: NEDOSTAJE NAM VERA U LJUDE!
Foto: Nenad Petrović

Čitanje klasike

NEMORAL I BLUD KREIRA ELITA: Lorenčaco ponovo na sceni JDP, a Marko Janketić poručio: NEDOSTAJE NAM VERA U LJUDE!

Pop kultura -

Smisao pobune i kakva je ljudska priroda tema su nove predstave Borisa Liješevića "Lorencačo" Alfreda de Misea, koja će večeras premijerno biti izvedena na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

- Iz neke stare kutije s tekstovima koji čekaju više od decenije izronio je "Lorencačo". Dobio sam ga od Ognjenke Milićević pre gotovo 15 godina. Uzbudio me spoj velikog istorijskog i intimnog; opšteg i ličnog. U jednoj osobi bore se revolucionar i otac koji strahuje za svoju decu. Već u prvoj sceni privukao me je prizor s vojvodom koji dolazi da kupuje devojčicu od 15 godina da je vodi u dvor da se naslađuje njom. U šestoj replici nalazim na rečenicu: "Ima li ičeg zanimljivijeg nego prepoznati u detetu buduću bludnicu". Shvatio sam da je ovo opasan komad, koji govori o nemoralu koji dolazi s najviših društvenih instanci - rekao je reditelj.

foto: Dragan Kadić

Glavnu ulogu Lorenčaca di Medičija tumači Marko Janketić.

- "Lorenčaco"je priča o ljudskoj prirodi. Za mene je to bio najveći izazov da se bavim verom u ljude. Moj lik ju je izgubio, a njegov učitelj nije. I sam se upitam koliko sam izgubio veru u ljude - rekao je Janketić.

foto: Nenad Petrović

Branislav Lečić kaže da je reditelj veoma hrabro u ovom komadu okupio najtraženije glumce danas u Srbiji.

- Uspeli smo da ne budemo banalni, već moderni. Čovek ne sme da se u jednom divljem vremenu postavlja lično. Želja za promenom ne donosi uvek dobre rezultate - rekao je Lečić, koji pamti i da je krajem sedamdesetih "Lorenčaco" u režiji Branka Pleše doživeo debakl.

- Pozorište je pobedilo. Konačno se napravila jedna generacijska predstava - smatra Milan Marić.

foto: Nenad Petrović

Petar Benčina, Andrija Kuzmanović i Sloboda Mićalović su gostujući glumci u JDP.

- Nikad dosad nisam ovako radila. Bila sam šokirana kad sam od Borisa čula da igram Mariju Soderini, majku Lorenčaca, odnosno Marka Janketića. Između nas je razlika dve godine. Prestala sam tu s pitanjima i rešila da mu poverujem. Često sam se osećala kao da hodam po šumi i da ne znam šta tražim, ali probe su bile emotivne i drago mi je ih što imam u svom iskustvu. Osećam se kao deo fudbalskog tima - objasnila je Sloboda i naglasila da se nada dobroj predstavi.

foto: Nenad Petrović

Andrija prvi put u JDP: Igrao bih ovde i stativu

Prvi put na sceni JDP igra Andrija Kuzmanović. - Uvek želim kao glumac da pokažem sve na sceni. U ovoj predstavi to i ne mogu jer nemam neki veliki zadatak. Međutim, s ovakvom ekipom bih igrao i far od stative - rekao je glumac.

Kurir/ Foto: Nenad Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track