BATA ŽIVOJINOVIĆ DOBIO ULICU U BEOGRADU! Evo šta kaže sin Miljko o odluci da Bojanska nosi ime po njegovom OCU!

Usvojena inicijativa

BATA ŽIVOJINOVIĆ DOBIO ULICU U BEOGRADU! Evo šta kaže sin Miljko o odluci da Bojanska nosi ime po njegovom OCU!

Pop kultura -

Ime legendarnog glumca Velimira Bate Živojinovića poneće Bojanska ulica na Crvenom krstu na Vračaru, izglasano je jednoglasno na sedmoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

Sin Miljko Živojinović kazao je za Kurir da je ova vest donela veliku sreću u porodicu Živojinović.

"Ovo je divna vest za sve poštovaoce Batine umetnosti. Plemenit gest kojim je Beograd pokazao kako čuva svoje vrednosti. Najlepše od svega je to što je ime ponela ulica u kojoj se nalazi rodna kuća njegove supruge Lule, koju je baš tu upoznao i s njom tu proveo prve zajedničke trenutke. Odmah iza njene kuće nalazi se i Beogradsko dramsko pozorište, u kome je Bata načinio prve glumačke korake. Tu se nalazi i nekadašnji Treći opštinski sud, u kome sam ja imao prva profesionalna suđenja u životu kao advokatski pripravnik kod advokata Save Anđelkovića... Mnogo emocija i simbolike u ovom trenutku, ovo će obradovati sve naše prijatelje i Batinu vernu publiku", kazao je Miljko i dodao:

"Ovo je svečan dan za porodicu Živojinović. Ovom prilikom se zahvaljujemo odgovornima u Gradu Beogradu, koji su na najlepši način iskazali sluh i takt za negovanje nadaleko čuvenog beogradskog duha. Crveni krst kao važan deo Beograda i njegove istorije zauvek postaje i deo Batine zaostavštine."

foto: Privatna Arhiva

Sin legendarnog Valtera ovom prilikom ustupio nam je i fotografiju na kojoj je baš Bojanska ulica (odsad Ulica Bate Živojinovića) kojom šetaju Batina supruga Lula i najstarija sestra Nada, držeći podruku glumčevog oca Dragoljuba.

foto: Privatna Arhiva

Povodom obeležavanja tri godine od smrti slavnog glumca, magazin Bazar, kompanija "Borba" i Goran Vesić, u svojstvu građanina, pokrenuli su inicijativu da jedna od beogradskih ulica dobije naziv po ovom umetniku.

"Velimir Bata Živojinović je naša velika glumačka legenda. On je svojim nemerljivim umetničkim i kulturnim doprinosom obeležio jednu zlatnu eru srpske, jugoslovenske i svetske kinematografije. 'Valter brani Sarajevo', 'Skupljači perja', 'Bitka na Neretvi' i mnogi drugi filmovi samo su neki u kojima je ostvario jedinstvene i neprikosnovene uloge, koje će ostati kao pečat jednog neverovatnog i neponovljivog dara", stoji u inicijativi Gorana Vesića, koju je obrazložila predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović.

foto: Dado Đilas

Mića Orlović dobija skulpturu, a despot Stefan spomenik

Komisija je usvojila i inicijativu RTS za postavljanje skulpture Miloja Miće Orlovića, istaknutog televizijskog voditelja, novinara i urednika, sa idejom da predložena lokacija bude ispred zgrade u Takovskoj 10 ukoliko se sve relevantne institucije usaglase.

Skulptura koja bi bila postavljena je autorsko delo vajara Nebojše Savovića Nesa.

Na sednici je usvojena i inicijativa da se podigne spomenik despotu Stefanu Lazareviću na prostoru između Gundulićevog venca, Drinčićeve i Palmotićeve ulice.

Kurir/Lj. Radanov, M. Cukić/Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track