CVEĆE I PEJZAŽI LEPRŠAVIH BOJA: Zavirite na izložbu Džulijet Terani koja je okupila KREM JAVNE SCENE! (FOTO)
Foto: Nemanja Nikolić

Kuća kralja petra

CVEĆE I PEJZAŽI LEPRŠAVIH BOJA: Zavirite na izložbu Džulijet Terani koja je okupila KREM JAVNE SCENE! (FOTO)

Pop kultura -

U Kući kralja Petra u Beogradu otvorena je u petak uveče izložba Džulijet Terani.

Umetnica rodom iz Londona, poreklom iz Irana, predstavila se prvi put srpskoj publici živopisnim pejzažima. Inspirisana francuskim i američkim impresionistima, Džulijet je obišla Evropu tražeći svoju umetnički izraz.

foto: Nemanja Nikolić

Prve uspehe postiže tokom boravka u Živerniju u Francuskoj, gde slika prizore iz Moneove bašte koji nju ostavljaju bez daha, a publiku i kritiku u nepodeljenom oduševljenju. Ovo iskustvo je motiviše da nastavi dalje pa se odatle seli na Mediteran, gde biva očarana svetlošću, energijom i atmosferom, i shvata da je to nešto što želi da ovekoveči u svojim delima.

foto: Nemanja Nikolić

Džulijetine slike prikazuju boju, oblike, svetlost i lepotu onako kako ih ona svojim očima vidi, a srcem doživljava. Upravo zato cveće u svim bojama i živopisni pejzaži predstavljaju najčešće motive u njenim delima. Ljubav ka teksturalnom predstavljanju vodi je ka tome da su njene slike ekspresivne po stilu, sa primesama realizma.

Džulijet je u Beograd stigla na poziv svoje prijateljice Ilde Šaulić, a na otvaranju su se okupile brojne javne ličnosti poput TV voditeljke Dajane Paunović i Ivone Jevtić, direktorke Muzeja Nikole Tesle.

foto: Nemanja Nikolić

Kurir/ Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track