MAJKL DŽEKSON ZNAO DA MU SE BLIŽI KRAJ: Umreću, pokušavaju da me ubiju!
Foto: Profimedia

Deset godina od smrti kralja popa

MAJKL DŽEKSON ZNAO DA MU SE BLIŽI KRAJ: Umreću, pokušavaju da me ubiju!

Pop kultura -

Poslednjih dana na internetu se ponovo masovno čitaju tekstovi o Majklu Džeksonu, a razlog za to je deset godina od smrti kralja popa. Mnogi koji su poznavali Džeksona opisuju ga kao mirno i povučeno biće, dečaka u duši koji ne želi da odraste, kao plemenitu osobu, humanitarca, ali je i mnogo onih koji tvrde da je bio beskrupulozni pedofil. Ceo Majklov život bio je pun kontroverzi.

foto: Profimedia

Otac nasilnik Kao petogodišnjak postao je glavni vokal u Džekson fajv, porodičnoj grupi koju je osnovao njegov otac Džozef Volter, bivši bokser i propali bluz muzičar. On je bez milosti zlostavljao svoju decu, Majkla ponajviše. Tukao bi ih kaišem s kopčama i kablovima ili ih terao da prenose betonske cigle.

foto: Profimedia

Nakon što je grupa Džekson fajv postala popularna, nije im dopuštao da izlaze iz kuće i igraju se s drugom decom. Kad bi se vratili iz škole, sledilo je pet sati vežbanja, a ako bi pogrešno izveli neki plesni korak, terao bi ih da odu u baštu i sami pronađu prut kojim bi ih pretukao. Majkla je ponižavao i psihički, nazivajući ga "nosonja", zbog čega je kasnije mnogo puta smanjivao nos, dok na kraju nije morao da nosi protezu. Magazin Roling stoun otkrio je da je jedan od svedoka koji su videli telo Majkla Džeksona u mrtvačnici rekao da proteze nije bilo i da se na mestu nosa nalazila šupljina okružena hrskavicom.

Optužbe za pedofiliju I sam kralj popa je na vrhuncu slave više puta optuživan za zlostavljanje dece koja su često boravila na njegovom imanju "Nedođija". Prva ozbiljna optužba na njegov račun stigla je 1993. od Ivana Čendlera, koji je tvrdio da je Majkl seksualno napastvovao njegovog trinaestogodišnjeg sina Džordana.

foto: Facebook

Posle niza sudskih parnica, Džekson je pristao da porodici Čendler isplati obeštećenje od 22 miliona dolara. Deceniju kasnije stigle su nove optužbe od pet maloletnih dečaka da ih je pevač zlostavljao i davao im narkotike, ali je Majkl oslobođen krivice 2005. Ipak, prošle godine je emitovan dokumentarac "Napuštajući Nedođiju", u kojem dvojica mladića tvrde da ih je on godinama seksualno zlostavljao, što je izazvalo buru reakcija i mnogi ljudi širom sveta sada su uvereni da je pevač bio pedofil.

Znao da će umreti Blizak Džeksonov prijatelj, nemački biznismen Majkl Jakobšagen ispričao je za australijsku TV emisiju "Sandej najt" da mu je muzičar neposredno pred smrt rekao da će biti ubijen:

foto: Profimedia

- Zvao me je iz kuće u Los Anđelesu, koja mu je služila kao skrovište. Bio je potpuno emotivno slomljen i ponavljao je "oni žele da me ubiju", "pokušavaju da me ubiju" i "plašim se za svoj život". Nije mi razjasnio ko su "oni", ali je bilo jasno da se odnosi na organizatore koncerta u Londonu jer mi je jednom napisao poruku: "AEG. Vrše toliki pritisak na mene... Plašim se za svoj život".

foto: Ap

Majkl je pronađen mrtav u svojoj kući 25. juna 2009. Imao je 50 godina. U zvaničnom izveštaju piše da je preminuo od predoziranja sedativom propofolom. Njegov lekar Konard Mari osuđen je na dve godine zatvora jer je ilegalno nabavljao lekove za pevača i davao mu velike doze.

Apsolutni rekorder Album "Thriller" i dalje najprodavaniji

Majkl je bio i ostao komercijalno najuspešnija pop zvezda. Do sada je prodao preko 250 miliona albuma, a "Thriller" iz 1982. i dalje na prvom mestu Bilbordove liste sa 110 miliona prodatih kopija.

foto: Rojters

Poređenja radi, da je Džekson živ i popularan u današnjem vremenu kao što je bio osamdesetih, bio bi glavna atrakcija na Jutjubu, a pregledi njegovih spotova merili bi se desetinama milijardi. Međutim, njegov zvanični kanal na ovoj mreži i danas je jedan od najpraćenijih sa skoro 14 miliona sledbenika, a spotovi s najviše pregleda su "Billie Jean" (657 miliona), "They Dont Care About Us" (610 miliona), "Thriller" (597 miliona).

Majklova ćerka problematična Paris pokušala samoubistvo

Naslednica kralja popa Paris Džekson takođe je kao njen otac pokazivala sklonosti ka suicidu. Sredinom 2013. tada 15-godišnja devojčica smeštena je u bolnicu jer je pokušala da izvrši samoubistvo.

foto: Printscreen Instagram

Prema pisanju američkih medija, Paris je isekla vene dok se nalazila u porodičnoj kući u Los Anđelesu, jer nikako nije mogla da se pomiri s činjenicom da je njen otac mrtav. Dana je Majklova ćerka vrlo uspešan model, a po mnogima i jedna od najlepših devojaka na svetu.

Tajanstveni ljubavni život Dva braka, troje dece

Dugo se spekulisalo o seksualnim sklonostima Džeksona, sve dok se 1993. nije oženio Lisom Mari Prisli, ćerkom Elvisa Prislija. Venčanje je obavljeno u tajnosti, kao i razvod dve godine kasnije. Tokom 1996. Majkl se oženio dermatološkom sestrom Debrom Džoin Rou, s kojom je sledeće godine dobio sina Majkla Džozefa Džeksona Džuniora (poznat kao Prins) i ćerku Paris Majkl Ketrin Džekson 1998. Par se razveo 1999, a Debra je prepustila Džeksonu starateljstvo nad decom.

foto: Viralthread

Majklovo treće dete Prins Majkl Džekson II (poznat kao Blankit) rođen je 2002, a pevač nije otkrivao identitet detetove majke, mada je priznao da je rođeno putem vantelesne oplodnje.

Uspešna porodica Dženet postala milijarderka

Sa 160 miliona prodatih ploča, Majklova sestra Dženet Džekson spada među deset najuspešnijih muzičara na svetu, što je svakako veliki uspeh. Ona je devedesetih harala top-listama, a novac od muzike ulagala je u druge poslove. Zahvaljujući tome, Dženet je pre nekoliko godina zvanično proglašena milijarderkom.

foto: Profimedia

Druga sestra, La Toja Džekson, nije bila te sreće. Pokušala je da stekne svetsku slavu tokom osamdesetih, ali veći uspeh je izostao. La Toja je 1993. optužila Majkla da je pedofil i da je zlostavljao decu, ali je kasnije izjavila da je to rekla pod pritiskom tadašnjeg supruga Džeka Gordona.

Ivan Ercegovčević/ foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track