KLASICI NA OBALI DUNAVA: Poznat program Teatar u tvrđavi u Smederevu!
Foto: Promo

Konačno

KLASICI NA OBALI DUNAVA: Poznat program Teatar u tvrđavi u Smederevu!

Pop kultura -

Šesti pozorišni festival Teatar u tvrđavi biće održan od 10. do 14. jula u nekadašnjem dvoru despota Đurđa i Jerine, danas Malom gradu Smederevske tvrđave.

Manifestacija je ove godine revijalnog karaktera, a otvoriće je Euripidova antička tragedija "Žene iz Troje" u prevodu velikog Danila Kiša, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović", reditelja Nebojše Bradića. Priča oživljava događaje iz Trojanskog rata i čuvenog drvenog konja ubačenog u zidine Troje. Ovo je priča o ženama Trojankama koja se odigrava u ovom vremenu, a skrenuće pažnju na vanvremensku temu besciljno vođenog rata.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Teatar u tvrđavi je samo jedna od mnogobrojnih manifestacija koje Centar za kulturu Smederevo uspešno organizuje. Radujemo se jer će naš grad ugostiti vrsne pozorišne umetnike, koji će u prelepom ambijentu Smederevske tvrđave, zajedno sa našom publikom, oživeti dramske klasike - rekao je direktor Centra za kulturu Smederevo Dragoljub Martić.

Na festivalu ćemo imati priliku da vidimo i predstavu Leskovačkog narodnog pozorišta "Otac", reditelja Miloša Jagodića. Predstava prati večni sukob dve strane, oca i majke, jednog nezadovoljstva naspram drugog, majke protiv oca. Ovo je mešavina modernog i starinskog pozorišta, a sve po istoimenom tekstu Augusta Strindberga.

foto: Promo

Publiku očekuje i komedija "Lutka" reditelja Bojana Dimitrijevića i Nevene Vukes, rađena po tekstu Mira Gavrana. Nakon sedmogodišnje veze, glavni lik odlučuje da stupi u vezu sa androidom, najsavršenijom lutkom napravljenom u laboratoriji. Koliko će ga koštati ova odluka i gde će završiti, videćemo u ovoj komediji.

Četvrtog dana na programu je predstava Miroslava Krleže "U agoniji", u režiji Ane Đorđević. Priča prati život muškarca i žene i njihov intenzivni sukob, koji zapravo predstavlja paradigmu cele epohe zvane savremeno doba. Predstava je prikaz kriza i dilema savremenog ljudskog bića, koje živi u tehnološki i industrijski drugačijem svetu od onog pre 100 godina. U predstavi glume Marija Vicković, Branko Cvejić i Radovan Vujović.

I najmlađi će moći da uživaju i pogledaju "Priču o Svetom Savi" pisca Bratislava Petkovića, u izvođenju Malog pozorišta "Duško Radović". Sve ulaznice će koštati 200 dinara za pojedinačne predstave, osim za dečju, gde je ulazak slobodan.

Kurir/ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track