FILMOVI SE DANAS RADE BEZ DOVOLJNO LJUBAVI: Dušan Kovačević progovorio o stanju srpske kinematografije!
Foto: Marina Lopičić

iskreno

FILMOVI SE DANAS RADE BEZ DOVOLJNO LJUBAVI: Dušan Kovačević progovorio o stanju srpske kinematografije!

Pop kultura -

Predsednik Saveta Festivala evropskog filma Palić akademik Dušan Kovačević, koji je u subotu veče uručio nagradu "Aleksandar Lifka" hrvatskom režiseru Rajku Grliću, istakao je da je on jedan od onih ljudi koji o bivšoj zemlji govore onako kako je bilo.

- On je mnogo radio s ljudima iz Jugoslavije, koja se više ne pominje često. Danas je taj pojam zamenjen rečju region. Rajko je s filmom "Ustav Republike Hrvatske" začeo veliku i ozbiljnu političku priču o životu na prostoru bivše Jugoslavije i jedan je od retkih koji se ne stidi da govori da je i jugoslovenski reditelj. Svi su postali nacionalni reditelji, a svi smo mi živeli u zemlji u kojoj su napravljeni filmovi za koje danas govorimo da su izuzetno dobri - istakao je Kovačević.

foto: Ivica Vojnić

O drugom laureatu nagrade "Aleksandar Lifka" Miljenu Kreki Kljakoviću, Kovačević kaže da je zaista svetski scenograf.

- Imao sam sreće da s njim radim "Podzemlje" i znam ga odlično, sjajan je. Sada će raditi jedan veliki američki film - otkrio je Kovačević medijima.

Miljan Kreković
Miljan Krekovićfoto: Ivica Vojnić

On je istakao i da su se nekada filmovi drugačije radili nego danas, s više entuzijazma.

- Para je uvek nedostajalo, ja tome svedočim s početka sedamdesetih, a bilo je isto i pre toga, ali bilo je dovoljno ljubavi i entuzijazma i želje da se napravi dobar film. To danas nedostaje našem filmu. Kada pogledate naše kultne filmove, vidite generaciju glumaca koja je kao ona u američkim klasičnim filmovima, izuzetno dobra. Krajem septembra ili početkom oktobra, posle dugo vremena, počinjem da snimam novi film - zaključio je Kovačević.

foto: Dado Đilas

Kurir/Tanjug/Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja