ZAVRŠEN PALIĆKI FESTIVAL! Čast srpskog filma odbranili AJVAR I ANA MARIJA ROSI!
Foto: Promo

ŽIRI DONEO ODLUKU

ZAVRŠEN PALIĆKI FESTIVAL! Čast srpskog filma odbranili AJVAR I ANA MARIJA ROSI!

Pop kultura -

Zlatni toranj za najbolji film 26. Festivala evropskog filma Palić pripao je francuskom ostvarenju "Jadnici", u režiji Lađa Lija.

Žiri u kom su bili britanski glumac Tom Berk, predsednik, grčki reditelj Silas Cumerkas, nemački reditelj Lorens Tuli, slovenački producent Aleš Pavlin i glumica srpska glumica Marta Bereš, nakon što je pogledao devet filmova u glavnom programu odlučio je da nagradi "Jadnike" uz obrazloženje da je reč o uspešnoj kombinaciji žanrovskog narativa sa živim istraživanjem problema koji govore ne samo o obespravljenima u Francuskoj već i širom sveta.

Palićki toranj za najbolju režiju otišao je Jurisu Kursijetisu za režiju letonsko-belgijsko-francuskog filma "Oleg" uz ocenu da on "majstorski prepliće brutalnost i humanost, profano i sveto, beznađe i snažnu lepotu kako bi prikazao organski tačan portret našeg vremena".

foto: Ivica Vojnić

Specijalna priznanja žiri je dodelio reditelju Jaronu Šaniju i glumcu Eranu Naimu za detaljan prikaz jedinstvenog antijunaka u izraelsko-nemačkom filmu "Okovan", kao i Ana Mariji Rosi, rediteljki srpskog filma "Ajvar", za "prihvatanje univerzalne dileme globalizovanog sveta kroz prizmu veze u raspadanju".

Debitantski film "Ajvar" Ane Marije Rosi premijerno je prikazan u četvrtak na Letnjoj pozornici na Paliću, u okviru Glavnog takmičarskog programa 26. Festivala evropskog filma. Zbog obaveza, glavna glumica Nataša Ninković nije došla da se pokloni publici.

"Meni ovaj festival znači intimno, jer ga volim. Ajvar prave naše mame i bake, pakuju ga u tegle, umotaju u novine ili foliju, i to se prenosi preko granice. Ajvar je simbol rastanka sa zemljom, ali ja se nadam da je ovaj film više od toga", rekla je mlada rediteljka.

Nakon projekcije gromoglasnim aplauzom pozdravljen je prisutni deo ekipe - Sergej Trifunović, Vesna Čipčić i drugi.

Najbolji film u selekciji "Paralele i sudari" jeste "Žetva" u režiji Miše Antadzea. Festival evropskog filma Palić zatvoren je projekcijom filma "Mladi Ahmed" braće Darden.

foto: Promo

Kurir/ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track