ĐURĐIJA VIDOJKOVIĆ O BENDU CRVENI VETAR I RADU SA SUPRUGOM MARKOM: Naš brak je posledica naše muzike! On je sam tražio da nema pravo glasa u grupi!
Foto: Braca Nadeždić

sve popularniji

ĐURĐIJA VIDOJKOVIĆ O BENDU CRVENI VETAR I RADU SA SUPRUGOM MARKOM: Naš brak je posledica naše muzike! On je sam tražio da nema pravo glasa u grupi!

Pop kultura -

Pank bend Crveni vetar, u kome gitaru svira pisac Marko Vidojković, a frontmen, glavni vokal i ritam gitaristkinja je njegova supruga Đurđija, u poslednje vreme izaziva sve više pažnje na muzičkoj sceni.

Nedavno je to i potvrđeno jer su se našli na listi domaćih noviteta na Radiju 202 među top pet najslušanijih. O albumu prvencu "Ljubav i depra", stanju na pank sceni, razgovarali smo sa Đurđijom, a Marko je, kako nam je ranije rekao, odlučio da u odnosu s medijima što se tiče benda "nema pravo glasa".

foto: Braca Nadeždić

"Naš gitarista, Marko je sam tražio da mu se zabrani pravo glasa jer ga opterećuje činjenica da je njegovo ime trenutno veće od Crvenog vetra, tako da je dogovor u bendu bio da pokušamo što manje da ga plasiramo u javnosti, kako se ne bismo vezivali isključivo za njega i njegovu popularnost. Samim tim, imao je jedno vreme želju da nastupa pod maskom kako ne bi privlačio pažnju na sebe i na sceni dok nastupamo uživo. Budimo realni, ne možemo sakriti činjenicu da je on deo benda, niti nam je to cilj, ali ovim principom ga barem malo stavljamo u drugi plan, jer ovo je bend od četvoro ljudi, a ne „novi bend poznatog pisca“", kazala je Đurđija na početku razgovora.

Kako je biti ženski frontmen i kako muški deo ekipe to prihvata?

Htela sam da budem frontmen od 12. godine, kada sam počela da slušam rok i tzv. „težu“ muziku koja me je upravo na to inspirisala. Samo mi je prošlo kroz glavu da želim da sviram ritam gitaru i da pevam glavni vokal i to je bilo to, ta vizija je ostala sve vreme sa mnom, a sad se pretvorila u realnost, tako da možemo reći da je uloga frontmena, iz mog ugla, ostvarenje snova. Muški deo ekipe, ako mislite na članove benda, se odnosi prema meni ravnopravno – razlike u polovima ili godinama, u porodičnoj atmosferi koju bi jedan bend trebalo da pruža, ne treba da budu negativan faktor.

Kakva je danas generalno pozicija žene u pank svetu?

Iako bi pojava žene, pogotovo u rok ili pank muzici, trebalo da bude normalna stvar, ne misle svi tako. Zlonamerni će da sumnjaju u sposobnost benda, ludaci će da te spopadaju zbog tvog izgleda, a ne zbog onoga što sviraš. Meni to samo daje još veći podstrek da se pokažem što bolje muzički. Naravno, biće i dobronamernih ljudi koji vole da čuju ženski vokal u pank rok muzici, baš zato što je retkost.

foto: Braca Nadeždić

Ko je zadužen za pisanje tekstova?

Uglavnom Vidojković. Neke tekstove smo zajedno pravili, a „Dobitna kombinacija“ je kompletno moja i tekstualno i muzički. Sve pisano za naš bend mora da prođe moju korekciju, jer ću ipak to ja da pevam, tako da se može reći da sam glavni urednik naših tekstova.

foto: Petar Lazović

Kako funkiconiše kada su u bendu I supružnici?

Osim što plaćamo probe iz zajedničkog budžeta, ali i primamo zarade za dva člana, razlike nema. Kao što sam prethodno napisala, bend je kao jedna velika porodica i čim uđeš u taj mehur nije bitno da li ste muž i žena, brat i sestra, baba i unuka, sve te uloge ostaju iza uloge koju imaš u samom bendu. Uostalom, on i ja smo prvo počeli da sviramo zajedno. Može se reći da je brak jedna od posledica naše muzike, a ne obrnuto.

Album nosi naziv "Ljubav i depra" - koliko ova dva pojma utiču jedan na drugi, zašto ste se baš za njega odlučili?

Ukoliko je u pitanju prava ljubav, ona može da utiče na depresiju jedino pozitivno, tj. da je utiša, jer ako to ne radi, onda to nije ljubav, već privid ili povređeni ego. Album nosi takav naziv zato što su pesme ili o ljubavi ili o depresiji ili oba, nema neke velike mistifikacije. To su dve pojave koje se svima protežu kroz ceo život. Mislim da je danas depresija postala normalna pojava, a ne bolest, upravo zbog modernog društva i sveta u kakvom živimo.

Kurir.rs / Mona Cukić / Foto: Braca Nadeždić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track