PREMINULA GLUMICA DOBILA SPOMENIK U SVRLJIGU: Govor muža Sanje Ilića posvećen ZLATI će vas dovesti do SUZA! (FOTO)
Foto: Ministarstvo Rada I Spcijalne

ZNALI SMO JE KAO MARIJU IZ OTPISANIH

PREMINULA GLUMICA DOBILA SPOMENIK U SVRLJIGU: Govor muža Sanje Ilića posvećen ZLATI će vas dovesti do SUZA! (FOTO)

Pop kultura -

Gradski park u Svrljigu konačno krasi spomenik Zlati Petković. Čuvena glumica, Marija iz serije "Povratak otpisanih", napustila nas je u decembru 2012. godine, a zbog njenog odlaska tugovala je cela bivša Jugoslavija. Iako je s roditeljima, majkom Milicom i ocem Borislavom živela i odrastala u Nišu, spletom okolnosti rođena je u Svrljigu.

U zimu 1954. majka Milica je došla u Svrljig da obiđe muževljeve roditelje, gde je i morala da ostane zbog velikog nevremena i snega. Tako je i Zlata rođena baš u ovom gradu, a ona je tokom celog svog života, u svim intervjuima i razgovorima, isticala da je Svrljižanka i da voli svoj Svrljig.

foto: Privatna Arhiva

Pet godina je porodica želela da joj podigne spomenik, a konačno se to i ostvarilo.

"Danas su bila pomešana osećanja tuge i radosti jer je Zlata Petković dobila svoje mesto u parku u Svrljigu. Veliki broj prijatelja, rodbine i familije prisustvovao je otkrivanju prelepe i elegantne skulpture. Baš kao što Zlata i zaslužuje", rekao je njen suprug Sanja Ilić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je svečanom otkrivanju spomenika.

"Veliko mi je zadovoljstvo da budem danas ovde sa građanima Svrljiga, na dan kada oni imaju tri bitna događaja za njihovo mesto i priliku da promovišu svoj lep grad i Srbiju. Ministarstvo, kojim rukovodim, uvek je podržavalo ovakve događaje, koji doprinose promociji Srbije, većoj vidljivosti naših gradova i sela i nastaviće sa tom praksom i u budućnosti, kontinuirano pružajući podršku opštinama u svim segmentima svoje nadležnosti", rekao je ministar i istakao da su ovakve posete izuzetno važne, jer se kroz direktan kontaktak sa građanima otvaraju novi oblici saradnje za rešavanje problema lokalnog stanovništva.

foto: Ministarstvo Rada I Spcijalne

Đorđević je takođe istakao i da Vlada Republike Srbije, kao i resorno Minisarstvo aktivno rade na unapređenju kvaliteta života svojih građana u svim opštinama i gradovima zemlje.

"Politika Vlade je da svim našim građanima, bez obzira u kom delu Srbije žive, bude bolje iz dana i dan, da otvorimo perspektivu za ostanak mladih ljudi u svojim mestima. Kao što naš predsednik Aleksandar Vučić tvrdi, u tome ćemo sigurno uspeti samo zajedničkim naporima i radom, a ovakvi događaji su potvrda da smo na pravom putu", rekao je ministar.

Događaju su prisustvovali državni sekretar Ministarstva kulture Aleksandar Gajović, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, predstavnik opštine Svrljig narodni poslanik Milija Miletić, direktor Centra za turizam, kulturu i sport Svrljig Marko Marković i mnogobrojni građani opštine.

foto: Ministarstvo Rada I Spcijalne

Kurir/ Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track