POČEO NIŠVIL DŽEZ FESTIVAL: Lariju nagrada za životno delo
Foto: TV KCN

SPEKTAKL

POČEO NIŠVIL DŽEZ FESTIVAL: Lariju nagrada za životno delo

Pop kultura -

Internacionalni džez festival Nišvil počeo je sinoć na niškoj Tvrđavi, a do 11. avgusta nastupaće više od 1.000 muzičara, biće održano 170 koncerata i još 130 programa na ukupno 20 scena.

Najveće zvezde festivala svakako su Piter Erskin, Kris Poter, Keni Verner, Kristijan Skot i Dejvid Mari, kao i Mejsio Parker i Šon Kuti, te irski muzičar Bob Geldof, najpoznatiji svetski humanitarac, koji će nastupiti sa svojim sastavom na zatvaranju.

Pijanisti, kompozitoru i aranžeru Lazaru Lariju Vučkoviću (83), jednom od najuspešnijih džez muzičara poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, uručena je u sredu uveče nagrada džez festivala Nišvil za životno delo.

Vučković je rodom iz Kotora, a u prebogatoj karijeri koju je gradio u San Francisku u SAD, a koja traje punih šest decenija, nastupao je i snimao s mnogim velikim, danas legendarnim džez muzičarima. Bio je omiljeni pratilac legendarnog Džona Hendriksa, s kojim je nastupao na koncertima i festivalima širom sveta i objavio dva zajednička albuma.

Izložba Filipa Cvetkovića INSPIRISAN AFRIKOM

Diplomirani kostimograf modernog kostima i diplomirani ekonomista Filip Cvetković, koji je svoje prvo radno iskustvo započeo 2012. godine u niškom Pozorištu lutaka i Narodnom pozorištu, na Nišvilu je tokom Teatarskog dela festivala, 4. avgusta u niškom Oficirskom domu, otvorio izložbu pod nazivom „Provokativna lica“ inspirisanu elementima Afrike i indonežanske kulture.

Kurir.rs/M. C. Foto:TV KCN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track