SPREMA SE SPEKTAKL NA IZLOŽBI MARINE ABRAMOVIĆ! Svi izloženi radovi vrede čak 50 miliona evra! A evo šta vas sve još očekuje!
Foto: Bojana Janjić

PRIPREME U TOKU

SPREMA SE SPEKTAKL NA IZLOŽBI MARINE ABRAMOVIĆ! Svi izloženi radovi vrede čak 50 miliona evra! A evo šta vas sve još očekuje!

Pop kultura -

Retrospektivna izložba "Čistač" Marine Abramović, koja se otvara 21. septembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, najavljuje se kao najveći kulturni događaj i katarza srpskog društva!

foto: Bojana Janjić

Pripreme u muzeju odvijaju se u tajnosti, a zasad se zna da je celokupan prostor morao da se u potpunosti preoblikuje i skine cela stalna postavka kako bi se obezbedilo svih pet spratova za Marinine potrebe. Najskuplji delovi izložbe "Čistač" su arhitektura i oprema. Kako je za Tanjug rekao slikar i vizuelni umetnik Nikola Kolja Božović, prostor muzeja je nezahvalan za video-radove jer ima suviše stakla, pa su u muzeju postavljeni moduli, arhitektonski izgrađeni segmenti od čelika koji bi trebalo da drže monitore.

Kroz muzej je razvučeno oko 40 kilometara električnih kablova kako bi se aparati uključili.

foto: Bojana Janjić

Dela su sklonjena u skladišta izvan ove zgrade, a prema ugovoru, sve što je pristiglo u vezi s izložbom "Čistač", dakle svi sanduci, mora da bude u muzeju. Kako bi se dostigla perfektnost i obezbedili i ispunili svi uslovi Marine Abramović, izdvojen je budžet od 150 miliona dinara. Država je od toga izdvojila 78 miliona dinara. Svaki rad koji će biti izložen košta između 300.000 i 400.000 evra, a biće izloženo oko 120. Dakle, ukupno radovi Marine Abramović koštaju skoro 50 miliona evra.

Međutim, oko 36 najsavremenijih aparata, čija je cena oko 300.000 evra, ostaće posle ove izložbe u trajnom vlasništvu MSUB, a deo će otići u druge institucije kulture.

foto: Bojana Janjić

Kako se najavljuje, Marina Abramović stiže sa još 100 svojih prijatelja (umetnika, kustosa, direktora muzeja), a među njima je i njen bivši muž Frank Uve Lejsipen, poznatiji kao Ulaj, pionir umetnosti performansa sedamdesetih godina dvadesetog veka. Takođe, piše se i da će konferencija za medije, na kojoj će i umetnica biti prisutna, biti, u duhu izložbe, organizovana u cik zore - u šest sati i 23 minuta ujutru, pa će novinari kulturnih rubrika biti dovedeni u mentalno stanje prisilnog performansa.

foto: Bojana Janjić

Performansi Biće uključena i publika

Živi segment izložbe čine reperformansi istorijskih performansa Marine Abramović, koje će dnevno izvoditi domaći i inostrani reperformeri, kao i participatorni radovi u kojima učestvuje publika. "Ritmovi" - "10", "5", "2", "4" i "0" - predstavljeni na nekoj vrsti Marinine rane retrospektive, biće akcentovani i na retrospektivi na Ušću, najavio je istoričar umetnosti Ješa Denegri za list Danas. On je objasnio da se brojevi u "Ritmovima" odnose na situacije u njima. U "Ritmu 2" Marina koristi dva medikamenta namenjena za tretman šizofrenije i akutne katatonije, u "Ritmu 4" udiše vazduh iz četiri industrijska ventilatora, u "Ritmu 5" leži u zapaljenoj zvezdi petokraki, dok je u "Ritmu 10" koristila deset noževa. U "Ritmu 0" Marina je na šest sati publici ponudila sebe kao objekat.

Javni čas

U sklopu izložbe "Čistač" Marina Abramović će 28. septembra održati javno predavanje ispred Muzeja savremene umetnosti sa početkom u 18 sati. Na predavanju, koje će umetnica prirediti kao izuzetan poklon ljubiteljima umetnosti, Marina će sa publikom podeliti svoje bogato iskustvo, govoriti o svom umetničkom pristupu i dosadašnjim ostvarenjima.

Ulaznice Karta 600 dinara

Regularna cena ulaznice iznosi 600 dinara, dok je za određene grupe utvrđen popust, tako da je cena 300 dinara. Ovaj popust se odnosi na studente, učenike srednjih i osnovnih škola i penzionere, uz studentsku legitimaciju, indeks, đačku knjižicu, penzioni ček i drugo. Ulaznice se kupuju za tačno definisani datum i vremenski termin preko interneta i na svim prodajnim Tikets mestima. Karte će biti dostupne i na blagajni MSU od dana otvaranja izložbe. Za grupne posete od preko 15 posetilaca cena je 400 dinara, a za decu od sedam do 17 godina 150 dinara.

Kurir.rs / Foto: Bojana Janjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track