OVAJ ZABORAVLJENI KOMPOZITOR AUTOR JE LEGENDARNIH PESAMA: Umro je bolestan i u bedi, a njegove pesme su danas klasici narodne muzike
Foto: Printscreen, Privatna Arhiva

sećanje na dragišu nedovića

OVAJ ZABORAVLJENI KOMPOZITOR AUTOR JE LEGENDARNIH PESAMA: Umro je bolestan i u bedi, a njegove pesme su danas klasici narodne muzike

Zanimljivosti -

Čuvenu sevdalinku „Vidim svjetla moga grada“ napisao je i komponovao Dragiša Nedović (1916-1966), veliki narodni pesnik i kompozitor iz Kragujevca, a ne kako se pola veka mislilo poznati pevač Zaim Imamović.

foto: Printscreen, Privatna Arhiva

Nedović je autor pesama „U lijepom starom gradu Višegradu“, „Prođoh Bosnom kroz gradove“, „Obraše se vinogradi dole kraj Topole“, „Stani stani ibar vodo“ „Ajd d idemo Rado“, „Tekla reka Lepenica“ i preko 400 pesama za koje se do skora verovalo da su narodne pesme. Pored toga komponovao je i napisao „Kad si bila mala Mare“, „Tri sulara su“, „O brodiću bijeli“ i mnoge druge, za koje je teškom mukom dokazano njegovo autorstvo u Hrvatskoj. I dalje se potpisuju u mnogo slučajeva kao narodne pesme.

-Otac je mlad oboleo od tuberkuloze od tada neizlečive bolesti. Napisao je pesmu „Pluća su mi bolna“, krajem šezdeset godina prošlog veka. Bilo je mnogo samoubistava i to će biti jedina pesma koju će zabraniti Centralni komitet Saveza komunista. „Vidim svjetla svoga grada“ napisao je neposredno pred smrt, dok je ležao na Grudnom odeljenju kragujevačke bolnice- pričao je našem novinaru koji 20 godina istražuje Nedovićevo stvaralaštvo pokojni Aleksandar Nedović Mamut, sin čuvenog kompozitora.

Veliki pevač i čovek Zaim Imamović jedan je od retkih prijatelja koji se Nedoviću našao kada je teško oboleo i pred smrt mu slao lekove koji su se nabavljali u inostranstvu. Imamović je i finsnijski pomagao porodicu koja se našla u nezavidnoj situaciji. Iz poštovanja prema prijateljstvu Kragujevčanin je poklonio pesmu za koju je bio veoma vezan.

Inače, Nedović za života osporavan u Srbiji umro je u bedi i pored činjenice da je najznačajniji autor u srpskoj narodnoj muzici. Tadašnji urednici „Radio Beograda“ smatrali su da Nedovićevo stvaralaštvo „skrnavi srpsku dvojku“!

foto: Printscreen, Privatna Arhiva

-Posle njegove smrti mnogi kompozitori pohrlili su u Kragujevac, među njima i oni njaznačajniji tog doba. Njegova supruga sa dvoje male dece, i finansijski iscrpljena zbog Dragišinog lečenja jednostavno je prodavala pesme bagatelno.

Oni su ih potpisaivali kao svoje i mnogo je više Nedovićevih pesama u srpskoj muzici nego što se i danas misli- svedočili su savremenici srpskog kompozitora.

Tako je ostalo uverenje da je Zaim Imamović autor ove predivne pesme, dok se kao kompozitor pojavljuje Ismet Alijbegović Šerbo, harmonikaš i kompozitor koji se,zanimljivo pominje i u krađi pesme „U lijepoj starom gradu Višegradu“.

(Kurir.rs. foto: printskrin-privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track