U NARODNOJ BIBLIOTECI OTVORENA IZLOŽBA: Ulice Berlina pre i tokom pada zida
Foto: Harald Hausvald

Istorija

U NARODNOJ BIBLIOTECI OTVORENA IZLOŽBA: Ulice Berlina pre i tokom pada zida

Pop kultura -

Dirljivi prizori: Život u Istočnom Berlinu živeli smo upotpunosti. To je bio odraz ljubavi prema njemu, kaže autor Harald Hausvald

Ambasada Nemačke u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, uoči obeležavanja 30 godina od pada Berlinskog zida (i 70 godina od nastajanja DDR), predstavila je izložbu fotografija Haralda Hausvalda i Morisa Vajsa „Ranije je sve bilo drugačije“.

Skenirao grad do srži

Život u pogrešnom sistemu, premda je zvanično Istočna Nemačka bila najuspešnija zemlja Varšavskog pakta, Hausvald je do srži skenirao kamerom šetajući berlinskim ulicama. Nekadašnji raznosač telegrama, odlikovan 1997. Ordenom za zasluge SRN, sanjajući da će mu se kao penzioneru jednog dana pružiti prilika da dođe na odmor u Jugoslaviju, svojim fotografijama je pre toga uspeo da osvoji svet.

- Gledao sam „Bitku na Neretvi“, zavoleo ove predele, obožavao Gojka Mitića, koji je glumio Vinetua - priseća se za Kurir Hausvald.

Nije sve bilo loše, ali stanovnici DDR su maštali o slobodi kretanja i „boljem socijalizmu“. Onda su došle promene: 9. 11. 1989. pao je Zid, 3. oktobra naredne godine proglašeno je ujedinjenje dve Nemačke.

- Život u Istočnom Berlinu živeli smo u potpunosti. To je bio odraz ljubavi prema njemu, ali i odbacivanja vlade.

Nevidljiva linija

Da li se vožnja kroz stvarni život u „pogrešnom sistemu“ nastavlja i danas? Mnoge studije ondašnjih i svetskih analitičara ukazuju na to da su Osi (istočni Nemci) i posle 30 godina i dalje Nemci drugog reda. Između njih i Vesa (zapadnih Nemaca), tvrde, i sada postoji nevidljiva linija. Prilagođavanje je sve vidljivije, ali život iza političkih fasada još uvek čeka da doživi prave promene: prkos upleten s nostalgijom je jak u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj.

Izložba je otvorena do 18. oktobra.

(Kurir.rs / B. Mitrović / Foto:Harald Hausvald)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track