Najnovije vesti

PREMINUO OPERSKI PEVAČ ALEKSANDAR ĐOKIĆ: Utihnula scena Opere Narodnog pozorišta! Otišao veliki pedagog i čovek
Foto: Pritnscreen

U 86. godini

PREMINUO OPERSKI PEVAČ ALEKSANDAR ĐOKIĆ: Utihnula scena Opere Narodnog pozorišta! Otišao veliki pedagog i čovek

Pop kultura

Nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta, bas Aleksandar Đokić, preminuo je 10. oktobra u Beogradu, u 86. godini, saopštili su iz nacionalnog teatra.

Ispraćaj za kremaciju obaviće se u utorak 15. oktobra u 15 časova na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14,30 časova.

Đokić, operski i koncertni pevač i vokalni pedagog rođen je u Beogradu 18. oktobra 1933. godine. U Narodnom pozorištu u Beogradu prvo je bio član Hora (1960–61), pa solista i prvak (1961–92). Tokom 1990. godine obavljao je funkciju v.d. direktora Opere.

Debitovao je 1960. kao Tamničar (Đ. Pučini, Toska), da bi ubrzo tumačio Crkvenjaka u istoj operi i Bartola (Đ. Rosini, Seviljski berberin).

Prema podacima Vladimira Jovanovića, Đokić je tokom karijere u 1.500 predstava, u zemlji i inostranstvu, ostvario 60 basovskih, bas-baritonskih i baritonskih uloga komičnog i dramskog faha, dosežući najviše umetničke domete.

Samostalno i sa Narodnim pozorištem u Beogradu gostovao je na scenama i festivalima u zemlji i inostranstvu (Beč, Berlin, Venecija, Barselona, Madrid, Moskva, Edinburg, Lozana, Atina, Bratislava, Brno, Insbruk), gde se, po oceni kritičara, isticao „glasom veoma lepe boje i zadivljujuće ujednačenosti u celom njegovom opsegu, mekim i nosivim tonovima, perfektnom vokalnom tehnikom i scenskom ubedljivošću“ (J. Blaho).

Na više od 100 koncerata i nastupa na radiju i televiziji, kod nas i u svetu, pokazao je istančan smisao za interpretaciju lida i basovskih solo deonica u vokalno-instrumentalnim delima Baha, Betovena, Papandopula i Baranovića.

Bio je profesor solo pevanja u Muzičkoj školi u Limasolu (Kipar, 1992–98), a od 1999. sa suprugom Olgom držao je časove pevanja u njihovom vokalnom studiju u Beogradu.

foto: Pritnscreen

Kurir.rs/Blic/Foto Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...