PET GODINA OD SMRTI UMETNIKA: Jovana Ćirilova se setio samo Atelje 212
Foto: Zorana Jevtić

SEĆANJE

PET GODINA OD SMRTI UMETNIKA: Jovana Ćirilova se setio samo Atelje 212

Pop kultura -

Hroničar društva i teatra, „modernista u stalnom ratu s konvencijama“ - i za života je stekao mesto među najznačajnijim ličnostima srpske, jugoslovenske i evropske kulture

Na jučerašnji dan pre pet godina napustio nas je teatrolog Jovan Ćirilov.

Dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, suosnivač i umetnički direktor festivala Bitef, preminuo je 16. novembra 2014. u Beogradu u 84. godini. Hroničar društva i teatra, „modernista u stalnom ratu s konvencijama“ - i za života je stekao mesto među najznačajnijim ličnostima srpske, jugoslovenske i evropske kulture.

Velikog umetnika od domaćih pozorišta, do zaključenja broja, setio se samo Atelje 212, koji je jedini na svom sajtu objavio vest o godišnjici njegove smrti.

Jovan Ćirilov rođen je u Kikindi 30. avgusta 1931. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1955. da bi odmah potom počeo da gradi bogatu i svestranu pozorišnu karijeru. Prvo kao asistent režije, dramaturg, umetnički direktor, a od 1985. do 1999. godine upravnik Jugoslovenskog dramskog. S Mirom Trailović osnovao je 1967. Bitef, tih godina bio je i dramaturg Ateljea 212, sve do odlaska na čelo JDP.

Jovan Ćirilov je svoj stan i biblioteku ostavio svom prijatelju s kojim je godinama živeo.

(Kurir.rs / Foto:Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track