POZNAT PROGRAM TEATRA NA RASKRŠĆU: Kokan Mladenović ponovo režira u Nišu!
Foto: Dado Đilas

dobar provod JE ZAGARANTOVAN

POZNAT PROGRAM TEATRA NA RASKRŠĆU: Kokan Mladenović ponovo režira u Nišu!

Pop kultura -

Za nagrade će se boriti osam predstava, a prve večeri biće izveden komad "Sitničarnica kod srećne ruke"

Teatar na raskršću održaće se u Narodnom pozorištu u Nišu od 11. do 19. marta sledeće godine, a selektori su za drugo izdanje izabrali osam takmičarskih predstava.

Festival će svečano biti otvoren 11. marta na Dan Narodnog pozorišta, premijerom predstave "Sitničarnica kod srećne ruke", po romanu akademika Gorana Petrovića, a u dramatizaciji Kokana Mladenovića.

Publika će prema programskom savetu moći da vidi najbolja izvođenja iz Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bugarske i Srbije. Jedan od selektora festivala i pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević rekao je na predstavljanju festivala da se selekcija predstava nije obavila prema nacionalnoj pripadnosti ili drugim merilima već isključivo po kvalitetu.

foto: Damir Dervišagić

- Trudili smo se da dovedemo vrhunsku scensku umetnost. Moram da kažem da sam sigurno odgledao preko 30 predstava i zajedno smo se složili da ove odabrane upravo pokazuju te sličnosti i razlike, to raskršće kultura ili mentaliteta. Imaćemo predstavu iz Rumunije koja je realizovana, na primer, u Mađarskoj. Eto, raskršća. Pozorište se vraća klasici, a sve da bismo se ohrabrili da prebrodimo razlike. Neke zaista odlične predstave nismo mogli da uvrstimo, ali nadam se da će zakačiti Srbiju - rekao je Milosavljević u gradskoj kući u Nišu na predstavljanju festivala.

Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta u Nišu, naglasio je da će festival biti pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. On je rekao da će festival pratiti brojne prateće manifestacije.

foto: Nenad Petrović

U zvaničnoj konkurenciji naći će se osam predstava - "Baal" (Slovensko mladinsko gledališče) "Lorencačo", (Jugoslovensko dramsko pozorište), "Bakhi - kratak pregled raspada" (Narodno pozorište Bitolj), "Antigona" (Hrvatsko narodno kazalište), "Swan Lake Revisited", (Mađarsko državno pozorište), "Kaligula" (Bugarski nacionalni teatar), "Ko se boji Virdžinije Vulf" (BDP i teatar Uliks) i "Razgovor o ljubavi" (Slovenački i Crnogorski teatar).

Kurir.rs/ M. S., foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track