SRBIJA OSTALA BEZ VELIKANA! Vojislav Voja Vučinić preminuo u 82. godini!
Foto: Printscreen

tuga

SRBIJA OSTALA BEZ VELIKANA! Vojislav Voja Vučinić preminuo u 82. godini!

Pop kultura -

Srpska kinematografija ostala je bez još jedne značajne ličnosti - istaknutog filmskog poslenika Vojislava Voje Vučinića (1939-2019), jednog od najboljih poznavalaca i iskrenih zaljubljenika u umetnost "pokretnih slika", koji je preminuo u četvrtak, 19. decembra.

Karijeru je započeo kao prevodilac u "Avala filmu" (diplomirao je engleski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu), a veliki doprinos razvoju i popularnosti sedme umetnosti na ovom prostoru dao je kao dugogodišnji direktor "Jugoslavija filma". Period kada je on vodio najveće preduzeće za uvoz i izvoz filmova, i za organizaciju različitih filmskih manifestacija u tadašnjoj državi, zbog uspeha i rezultata koje je postigao, i danas se naziva "zlatnom epohom".

foto: Printscreen

Najveći podvig Vojislava Vučinića, zbog kojeg će njegovo ime ostati u našoj filmskoj istoriji jeste osnivanje Festivala autorskog filma početkom 90-tih godina, koji je nazvan "Pogled u svet". Kao prvi direktor FAF uložio je svoju viziju i energiju, zajedno sa umetničkim direktorom Slobodanom Novakovićem, kreirajući program koji je već od prvog izdanja, 1994, bio jedan drugačiji, gotovo revolucionarni pristup filmu, koji je odmah osvojio ljubav i poštovanje pravih filmofila.

Ta Vučinićeva revolucija obeležila je u novembru 25 godina postojanja, u kojima je FAF postao jedna od najznačajnijih međunarodnih manifestacija na ovim prostorima, sa velikim ugledom i na evropskoj kulturnoj mapi.

Komemorativni skup osnivaču i prvom direktoru Festivala autorskog filma, Vojislavu Vučiniću, koji je preminuo u 82. godini, biće održan u utorak 24. decembra u 11.30 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, dok će se sahrana obaviti istog dana na Groblju Lešće u Beogradu u 14 časova, saopštili su iz FAF.

Kurir.rs/Alo/Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track