PREMINULA LEGENDARNA JUGOSLOVENSKA GLUMICA NEDA ARNERIĆ: Bila je ikona SFRJ
Foto: Aleksandar Pavlović

odlazak

PREMINULA LEGENDARNA JUGOSLOVENSKA GLUMICA NEDA ARNERIĆ: Bila je ikona SFRJ

Pop kultura -

Zvezda - Dvadeset miliona Jugoslovena proglasilo je beogradsku glumicu za neprikosnoveni seks-simbol u socijalizmu

„Sa nepunih trinaest godina pojavila se na stranicama ilustrovanih časopisa kao glavna zvezda filma ‚San‘ Puriše Đorđevića. Danas, iako je tek na pragu punoletstva, ima za sobom deset snimljenih filmova u kojima je igrala uglavnom glavne uloge!“ Ovo je bio početak intervjua s Nedom Arnerić u „Bazaru“ januara 1971. godine.

Rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu. Završila je dva razreda Devete beogradske gimnazije i sa 16 godina upisala je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića. Međutim, nije završila Akademiju jer je zakon branio da studenti prve i druge godine snimaju filmove i predstave, a Nedi su stizale brojne ponude koje nije mogla da odbije.

Interesovanje za umetnost

Njeni roditelji su insistirali na tome da bude fakultetski obrazovana jer su se plašili da neće imati od čega da živi kada popularnost prođe. Zato je glumica 1980. godine diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Neda se od malih nogu interesovala za razne vidove umetnosti. Balet je učila kod Danice Šetine koja je bila nastavnica i Lokici Stefanović. Sa 10 godina počela je da pohađa časove glume u grupi legendarnog Bate Miladinovića. Bila je član Dečje dramske grupe Radio Beograda i sa 13 godina snimila je svoj prvi film pod nazivom „San“ i tako postala prva dečja filmska zvezda u Jugoslaviji. Film govori o devojkama i mladićima koji su maštali o lepšoj budućnosti, ali Drugi svetski rat je uništio njihove snove. Njen talenat je prvi uvideo reditelj Puriša Đorđević s kojim je nastavila da sarađuje.

foto: Screenshot

Bogata karijera

U karijeri je snimila preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u pozorištu. Publika je pamti iz kultnih ostvarenja kao što su „Ko to tamo peva“, „Varljivo leto 68“, „Kraj rata“, „Tajvanska kanasta“, „Večernja zvona“, „Aloa - praznik kurvi“, „Vreme čuda“, „Nebeska udica“ i drugi. Nisu izostali ni angažmani u najgledanijim serijama: „Neven“, „Poletarac“, „Metla bez drške“, „Grlom u jagode“, „Policajac s Petlovog brda“, „Gorki plodovi“, „Naša mala klinika“...

Neda je svoju briljantnu karijeru krunisala brojnim nagradama i priznanjima. Za ulogu Delfine, u filmu „Ispravi se, Delfina“ reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je „Srebrnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu „Carica Teodora“ na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. Dobitnica je „Zlatne arene“ na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu „Aloa - praznik kurvi“. Neda je dobila i nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo, „Plaketu Jugoslovenske kinoteke“ 2009. za svoja ostvarenja na filmu, kao i FEST-ovu nagradu Beogradski pobednik 2018. za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Imala je 21 godinu kada se udala za reditelja Dejana Karaklajića i 24 kad se razvela. Drugi put se udala za Radeta Markovića, a posle njega za maksilofacijalnog hirurga Milorada Mešterovića 1981. godine.

U nizu uloga koje su je obeležile kao seks-simbol socijalističke Jugoslavije, izdvajaju se one u američkom blokbasteru „Šaft u Africi“ i u filmu Lordana Zafranovića „Aloa - praznik kurvi“ iz 1988. godine.

SMRT U BEOGRADSKOM STANU

Neda Arnerić, ikona domaće kinematografije i jedna od najpopularnijih glumica na prostorima bivše SFRJ, preminula je u Beogradu u 67. godini.

foto: ATAImages/ Antonio Ahel, Dragana Udovičić

Kako nezvanično saznajemo, Nedu je mrtvu u stanu pronašao njen brat, navodno za trpezarijskim stolom. Prema prvim informacijama, na njenom telu nisu uočeni tragovi nasilja. Na lice mesta ubrzo je došla policija, kao i Hitna pomoć, koja je konstatovala smrt slavne glumice.

Podsetimo, Neda Arnerić je poslednjih godina prolazila kroz izuzetno turbulentan životni period. U maju 2016. teško se povredila kada je pala sa terase svog stana na Vračaru. Februara prošle godine mediji su spekulisali da je navodno htela da se ubije kada je popila veću količinu lekova u svom stanu. Nju je tada takođe pronašao njen brat, i to u besvesnom stanju, nakon čega je hitno prebačena na VMA.

Brak sa Miloradom Mešterovićem

JEDINSTVENA LJUBAVNA PRIČA

foto: Dragana Udovičić

Suprug Nede Arnerić dr Milorad Mešterović umro je u decembru 2018. posle duge i teške bolesti.

Neda i Milorad su se voleli punih 35 godina, a glumica je često isticala da je lekar njena najveća ljubav.

Mešterović je u svojoj lekarskoj karijeri stekao svetski ugled, zbog čega je bio predsednik Svetskog udruženja stručnjaka maksilofacijalne hirurgije. Nedina i Miloradova ljubavna priča dostojna je filmskog scenarija pa se njihovog susreta legendarna filmska diva rado prisećala u intervjuima.

Često se šalila da ne pamti datum njihovog venčanja jer je sa suprugom, umesto godišnjice braka, slavila datum kada su se upoznali. - Bio je to 5. septembar 1981. godine. Moj muž je došao da pogleda predstavu „Mušica“ u pozorištu „Dvorište“. Nakon predstave otišli smo na večeru, posle večere smo se zbližili i počeli da živimo zajedno nakon samo nekoliko dana. Imala sam sreću. Pre toga isprobavala sam svašta jer ne treba se vezati za neke ljude koje znamo iz škole. Imam mnogo prijateljica koje su se udale za svoje momke iz škole i sve što su imale u životu bio je taj jedan muškarac - prepričavala je Arnerićeva.

REAGOVANJA

Jelena Tinska

foto: Damir Dervišagić

- Zajedno smo studirale glumu i kasnije istoriju umetnosti. Neda je bila jedna nežna i plemenita žena, nikom nikad zlo nije nanela. Otišlo je jedno divno biće koje nije umelo da pliva samo u ovom moru zla. Mnogo mi je žao.

Gorica Popović

foto: Dragana Udovičić

- Neda je bila velika glumica i s pravom pored njenog imena može da stoji epitet legenda. Nismo mnogo radile zajedno, ali smo se sretale kroz posao. U poslednje vreme vratila se poslu i činilo se da je bolje. Veliki gubitak za srpsku kulturu.

Ljiljana Blagojević

foto: Dragana Udovičić

- Zbogom, draga Nedo. Neka ti Bog da rajsko naselje. Valjda je za dobre to zagarantovano.

Bogdan Diklić

foto: Zorana Jevtić

- Strašno... Grozno se osećam.

Voja Nedeljković

foto: Youtube

- Neda Arnerić, jedna od prvih diva jugoslovenskog filma. Imao sam čast, pre desetak godina u Ljubljani, da budem u istom kadru s njom na snimanju serijala „Naša mala klinika“. Hvala vam, Nedo, na svim ulogama i neka vam je večna slava.

Svetlana Ceca Bojković

foto: Sonja Spasić

- Šokirana sam. Moram da se priberem.

Kurir.rs/ Foto: Aleksandar Pavlović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track