POVRATAK U JDP: Stiže nastavak predstave Bure baruta
Foto: Nenad Petrović

Povratak Tandem Unkovski i Dukovski ponovo u JDP

POVRATAK U JDP: Stiže nastavak predstave Bure baruta

Pop kultura -

Zaplet: Opisujemo isti događaj. Prvo delo je analiza nasilja, dok „Ko je prvi počeo“ služi da pokaže kako strahote koje su se tada desile i dalje utiču na naš život, kaže reditelj

Kultna predstava „Bure baruta“, koja je davne 1995. osvojila srce publike, sada je dobila dugo očekivani nastavak „Mamu mu jebem, ko je prvi počeo“, autora Dejana Dukovskog, u režiji Slobodana Unkovskog.

Na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta publika će od 27. januara gledati ponovo Predraga Mikija Manojlovića.

Desetak scena

Dejan Dukovski delo je predstavio kao tekst koji „ne govori o ratu, već se bavi potragom za večnim pitanjem o smislu, veri, nadi, ljubavi, grehu i časti“ i istakao da je tekst i danas jednako aktuelan kao i pre 20 godina, kada ga je napisao.

Drama se sastoji iz desetak scena koje su, prema rečima reditelja predstave Slobodana Unkovskog, naizgled nepovezane, ali ih zapravo vezuju gubitak ljubavi i nasilje, zbog čega se i može posmatrati kao nastavak čuvenog „Bureta baruta“: - Paralela sa predstavom „Bure baruta“ postoji, sličnost je jasno vidljiva - dela su istog autora, opisuju isti događaj, ali u različitom vremenskom periodu. Prvo je analiza nasilja, dok „Ko je prvi počeo“ služi da pokaže kako strahote koje su se tada desile i dalje utiču na naš život - naveo je Unkovski.

On je naglasio da pitanje „Ko je prvi počeo“ ne postavlja sebi često zato što ne može da podnese da ni nakon toliko vremena nema precizan odgovor. - Na neki način, svi smo prvi počeli jer se nismo odupreli - rekao je on.

foto: Nenad Petrović

Sjajnu glumačku podelu predvode asovi Miki Manojlović i Branislav Lečić, a uz njih će se na sceni naći Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, kao i glumci mlađe generacije: Jovana Belović, Peđa Marjanović, Ana Radakijević, Miloš Lazić, Miloš Lučić i Nina Perišić.

Ima nade

Branislav Lečić je kazao da je istinsko zadovoljstvo učestvovati u glumačkom procesu sa velikanima glumišta kao što su Manojlović, Karanovićeva i Đuričićeva.

- Sudar sa haosom je za mene magnetna privlačnost našeg komada. Tekst je nastao u momentu kada je taj haos bio očigledan i kada se zemlja raspadala. Naša predstava govori o posledicama rata i skrnavljenju svih vrednosti u ljudskim odnosima, o nepostojanju ljubavi, saosećajnosti. Pokušali smo da nađemo neku vrstu nade za izbavljenjem iz tog haosa - objašnjava Lečić.

Kurir / M. V.

Foto: Nenad Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track