POLEMIKA TOMIĆA I KECMANOVIĆA: Da li je Teofil Pančić srpski Krleža?
Foto: Damir Dervišagić, Ana Paunković, Tamara Trajković

Novi rat

POLEMIKA TOMIĆA I KECMANOVIĆA: Da li je Teofil Pančić srpski Krleža?

Pop kultura -

Polemike o Teofilu Pančiću, koji je sporno ime u žiriju za Ninovu nagradu, ne stišavaju se, a u njegovu odbranu stao je pisac i scenarista Ante Tomić.

On smatra bojkot ovog priznanja „pljuvanjem uz vetar“, a Vladimira Kecmanovića opisuje kao glupog i malođanina što mu smeta Pančić, koji nema završeni fakultet.

- To je isto kao rugati se Miroslavu Krleži, koji nije studirao - piše Tomić u Ninu i naglašava da se velika većina buni jer nije dobila Ninovu nagradu.

Kecmanović kaže za Kurir da je scenarista i pisac pogrešno protumačio njegovu izjavu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ana Paunković

- Jasno je Anti Tomiću da je poređenje Teofila Pančića sa Krležom iz mnogo razloga besmisleno, a u osnovi leži činjenica da je zagrebački Krleža, za razliku od ovog beogradskog, na baterije, iliti kineskog Krleže, bio pisac. Koliko valjan pisac, o tome bi se moglo raspravljati. Ali - pisac. I jasno mu je da Krleža, budući pisac, baš kao ni Ante ni ja, nije morao da ima nikakvu školu - veli Kecmanović i nastavlja:

- Pančiću, kao predsedniku žirija, jasno je to Anti, neko formalno književno obrazovanje, eufemistički rečeno, ne bi manjkalo. Ali procenio je Ante kako je kucnuo čas da se Nivona nagrada, na neku foru, pretvori u „regionalnu“ Pa je, kao „višestruko nenagrađivan pisac“, odlučio da konačno omasti brk. I krenuo sa šlihtanjem „autoritetima“. Što se mene, kao višestruko nagrađivanog pisca tiče, neka mu je prosto. Posebno ako se uzme u obzir da je, takav kakav je, ne samo bolji nego i više srpski pisac od većine Pančićevih ovdašnjih pulena.

(Kurir.rs / Foto:Damir Dervišagić, Ana Paunković, Tamara Trajković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track