ALEKSANDAR SREĆKOVIĆ KUBURA O NOVIM ULOGAMA I PLANOVIMA: Ubio sam svog idola iz detinjstva!
Foto: Damir Dervišagić

Intervju

ALEKSANDAR SREĆKOVIĆ KUBURA O NOVIM ULOGAMA I PLANOVIMA: Ubio sam svog idola iz detinjstva!

Pop kultura -

Nisam sanjao da ću dobiti priliku da igram s Gojkom Mitićem, a bio sam odgovoran za njegovu filmsku smrt. Morao sama to da uradim da bih odrastao

Aleksandar Srećković Kubura pojačanje je serije „Južni vetar“, koja se emituje nedeljom uveče na RTS.

Popularni glumac u akcionom trileru reditelja Miloša Avramovića tumači lik Kineza, bugarskog mafijaša, a u intervju za Kurir govori i o svom idolu iz detinjstva, kolegi Gojku Mitiću, kao i o planovima vezanim za karijeru u Rusiji i širom sveta.

foto: Profimedia

Da li uloga u „Južnom vetru“ može da nadmaši uspeh negativca iz „Balkanske međe“?

- Nisam to pokušao da uradim, jer ova priča predstavlja jedan drugi milje. Moj junak je samo deo slagalice. Član sam bugarske mafije koja dolazi u Beograd sa svojim nelegalnim biznisom. U seriji imam specifičan akcenat, što će gledaocima biti veoma zanimljivo. Govorim na dijalektu koji se govori i u Pirotu i Dimitrovgradu. Pokušao sam napravim ulogu što komičniju ulogu.

Kako ćete završiti?

- Na moju veliku žalost, tragično. Moj lik će pomisliti da je jači od svih u celom tom mafijaškom lancu i na kraju će ispasti kolateralna šteta. Stradaće od treće strane, odnosno crnogorske mafije, čiji je šef Vajo, koga igra Ljubomir Bandović. Bivam ubijen, ali uživao sam radeći te scene.

Šta vas u ovim godinama raduje kao glumca?

- Bilo je puno pirotehnike. Digli smo u vazduh ceo lokal, pa imamo obračun i opštu pucnjavu. Igrao sam se kao klinac Indijanaca i kauboja i uvek obožavao pucanje. Moja sreća je da sam poslednjih godina u Ukrajini i Rusiji imao prilike da sam radim takve scene. „Južni vetar“ sam gledao kao film i obožavao. To je jedna dobra priča puna mesa.

Kad ste već pomenuli Indijance, imali ste priliku da radite s Gojkom Mitićem u „Balkanskoj međi“?

- Ne verujem da Gojka pamti mlađa publika. Voleo sam ga kao Vinetua i nisam ni sanjao da ću dobiti priliku da nešto radim s njim. On nije godinama radio ništa u Srbiji. Nisam ga samo upoznao već sam bio i odgovoran za smrt njegovog lika u filmu. Nije mi bilo lako da ubijem svog idola, a nekad to moramo da uradimo da bismo odrasli.

Koliko vam je uloga u „Balkanskoj međi“ otvorila Rusiju kao tržište?

- Počeo sam da učim ruski jezik i ne ide mi loše. Dobio sam i neke ozbiljne ponude, ali radim poslednjih godina puno u Srbiji. Snimio sam pet serija, ali sad sam željan da uđem u Rusiju i trenutno sam u pregovorima za jedan horor. Nikad to nisam imao prilike da radim i jedino me plaši šminka. Volim da snimam na novim prostorima, a želja mi je da radim u Indiji. Dopada mi se kako oni rade posao.

Jedan ste od prvih glumaca koji je snimao i sapunice.

foto: Kurir

- Pioniri u Hrvatskoj su Nenad Stojmenović i Vojin Ćetković, a posle sam ja ušao u tu priču. Sad se Roman Majetić preselio kod nas. Ne bih to radio da nije Romana, koji je osmislio „Crveni mesec“.

Da li je opasno raditi ovakve serije jer mogu da pobegnu u pseudoistoriju?

- Već sam radio s njim istorijske sapunice. On sve što je vezano za istoriju vrlo precizno postavlja, a priču posle raspisuje. Likovi i događaji nisu istiniti, ali dobro i precizno upotrebljava istorijske činjenice. Odnosi između istorijskih likova su tačni. „Crveni mesec“ bavi se periodom koji niko nije obrađivao.

Nova epizoda „Južnog vetra“ MARAŠ IMA NOVU DEVOJKU

Vest o Maraševom prevremenom puštanju iz zatvora iznenadila je sve. Ipak se kao još veće iznenađenje pokazala njegova odluka da želi da živi novi život. Tako se, u želji da unese određene promene, on useljava u stan svojih roditelja... Miloš Biković nalazi i novu devojku, a ko je ona, ostaje da saznamo.

Pozorište trpi UPOZNAO SAM HANDKEA, ALI JE PROPALA SARADNJA

Da li zbog serija trpi pozorište?

foto: EPA / Julien de Rosa

- Narodno pozorište je ispalo veoma korektno prema meni. Razgovarao sam s novom direktorkom Drame da radim nešto u sezoni 2020/2021. Igram svoje predstave na matičnoj sceni, ali i „Kerove“ na Banovom brdu. Ponovo igramo i predstavu o Ivi Andriću, a računam i Handkea u našeg nobelovca. Krivo mi je što nisam radio njegov tekst „Trenutak kad ništa nismo znali jedan o drugome“ u Narodnom pozorištu, ali se produkcija iskomplikovala. Upoznao sam ga. On je jedan intelektualac i erudita.

KARIJERA

Početak: U seriji „Kraj dinastije Obrenović“ odigrao ulogu Nikodija Lunjevice Pozorište: Nosi repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu Serije: Jedan od prvih glumaca koji je snimao u Hrvatskoj nakon rata Želje: Voleo bi da napiše scenario i da nešto sam režira

(Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto:Damir Dervišagić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track