ITALIJANSKA GITARSKA SENZACIJA 40 FINGERS: U Beogradu se osećamo kao kod kuće
Foto: Promo

Gitar art: uoči nastupa u srbiji

ITALIJANSKA GITARSKA SENZACIJA 40 FINGERS: U Beogradu se osećamo kao kod kuće

Pop kultura -

Akustika Na prvom koncertu u vašoj zemji sviraćemo originalne kompozicije s naših solo albuma, kao i obrade rok i pop hitova, kažu Mateo, Emanuel, Eriko Marija i Andrea

Trenutno najpopularniji gitarski sastav u Evropi 40 Fingers prvi put dolazi u Beograd. Ljubitelji dobrog zvuka imaće priliku da ih čuju na velikom koncertu 12. marta u Kombank dvorani, u okviru Gitar art festivala.

Ovaj kvartet čine Mateo Brenci, Emanuel Grafiti, Eriko Marija Milanezi i Andrea Vitori.

- Pre svega, mi smo prijatelji i poznajemo se veoma dugo, a sviramo zajedno tri godine. Najviše od svega volimo da otkrivamo i istražujemo različite muzičke stilove i pravimo naše aranžmane za odabrane kompozicije. Rok muzika nam najviše odgovara jer je snažna, a mi volimo energične svirke. Imamo mnogo numera na repertoaru, a repertoar prilagođavamo mestu u kojem nastupamo - poručuju umetnici iz Trsta.

Kako objašnjavate sve veću planetarnu popularnost instrumentalne muzike?

- Instrumentalna muzika nema jezičke barijere, ali je možda zahtevnija za slušanje. Verujemo da je izražajnost tema i melodija koje uspevamo da izvedemo u našim aranžmanima ono što ljudi cene. Često svako od nas svira jednostavne delove i jednostavnost ovih pojedinačnih delova, suprotstavljena složenosti celine, stiže do ušiju slušaoca i preplavljuje ga.

Na koju pesmu publika po vašem iskustvu najviše reaguje? -

Definitivno na naš aranžman za „Boemsku rapsodiju“, ali ne samo zbog toga što je taj video najpoznatiji na Jutjub kanalu. „Boemska rapsodija“ je jedna od najčuvenijih kompozicija u istoriji roka, ali ona nije samo rok. Ona ima zvuk rok pesme, formu kompozicije klasične muzike, melodiju opere, a harmoniju džez standarda. Ona predstavlja savršen primer ukrštanja različitih svetova, a nama se to ukrštanje mnogo sviđa.

Kakvi su vaši prvi utisci o Srbiji?

- Osećamo da su Italijani veoma slični Srbima. U Beogradu se osećamo kao kod kuće.

Šta ste pripremili za prvi beogradski koncert?

- U Beogradu ćemo svirati u predivnoj sali na velikom festivalu i daćemo sve od sebe. Naizmenično ćemo svirati originalne kompozicije s naših solo albuma u aranžmanima za četiri gitare, aranžmane velikih rok i pop pesama, kao i filmsku muziku.

O stvaranju Ljubav nas pokreće

Da li je ljubav važna za vašu muziku?

- Muzika je jezik koji služi da se prenesu emocije, dakle, imati intenzivan život koji je pun različitih emocija je ono što muzičare čini dobrim. Ljubav je najveća i najlepša emocija koja se može imati, pa je stoga to emocija koja nas najviše pokreće kad se pravi muzika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track