OSAM PREDSTAVA NA STERIJINOM POZORJU: Lepa Brena protiv Maratonaca
Foto: Tamara Trajković

KONAČNA ODLUKA

OSAM PREDSTAVA NA STERIJINOM POZORJU: Lepa Brena protiv Maratonaca

Pop kultura -

Nije bilo lako Dramaturg Svetislav Jovanov izjasnio se o komadima koji će se naći u takmičarskom programu velikog novosadskog pozorišnog festivala

Sterijino 65. po redu pozorje pod parolom „Stvarnost - čudnija od mašte“ održaće se od 26. maja do 3. juna, a na njemu će biti izvedeno osam naslova koji su obeležili godinu, najavio je dramaturg Svetislav Jovanov.

- Činjenica je da je broj izvedenih premijera u sezoni bio na istorijskom minimumu, kako u pogledu ukupne domaće produkcije, tako i kad je reč o praizvedbama savremenih domaćih drama. U prethodnoj sezoni realizovane su 52 domaće produkcije, dok je sada broj spao na 38, od čega su 27 praizvedbe domaćeg dramskog teksta, koncepta - kaže dramaturg Jovanov, koji ističe da kriznom stanju doprinosi i pogoršanje finansijskih prilika.

Ipak, sa druge strane, smatra i da je godina nadmašila očekivanja: - Sezona se nije završila katastrofalno. Štaviše, smatram da je nadmašila nivo prosečne. I to pretežno zahvaljujući delovanju neinstitucionalnih, autorskih stvaralaca specifičnih stavova ili afiniteta. Ovi autori vodili su se strašću i samosvešću, okrenuli su se stvarnosti - kao konkretnoj inspiraciji, povodu, materijalu ili sagovorniku - kaže Jovanov i opisuje kako je birao naslove koji će se naći na 65. Sterijinom pozorju.

- Autentičnost srazmere strasti i samosvesti u konkretnom dijalogu pozorišta sa stvarnošću bila je merilo na osnovu kojeg sam odlučio da za takmičarsku selekciju 65. Sterijinog pozorja predložim osam naslova: „Smederevo 1941“ u režiji Ane Đorđević, „Radnička hronika“ Veljka Mićunovića, „Maratonci trče počasni krug“ Paola Mađelija, „Semper diem“ Gorčina Stojanovića, „Kretanjep“ Jovane Tomić, „Lepa Brena prodžekt“ Vladimira Aleksića i Olge Dimitrijević, kao i komadi „Ko je ubio Dženis Džoplin“ Sonje Petrović i „Gustav je kriv za sve“ Kokana Mladenovića.

Kurir / M. Vujović

Foto: Tamara Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track