ŠOTRA PRVI NASTAVLJA DA SNIMA POSLE KORONE! A Žarko Laušević igra Živojina Mišića!
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić

Saznajemo

ŠOTRA PRVI NASTAVLJA DA SNIMA POSLE KORONE! A Žarko Laušević igra Živojina Mišića!

Pop kultura -

U filmu i seriji o kralju Aleksandru Karađorđeviću slavni glumac je sam odabrao da bude u ulozi velikog ratnika

Reditelj Zdravko Šotra i glumac Žarko Laušević nastaviće saradnju filmu i seriji „Kralj“ o Aleksandru Karađorđeviću. Laušević, koji je tumačio ulogu Miloša Obilića u Šotrinom istorijskom spektaklu „Boj na Kosovu“, sam je odabrao da igra vojvodu Živojina Mišića.

Ekranizacija dela Vuka Draškovića

- Dao sam mu da bira ulogu. On je glumac iz nekih mojih starih podela - rekao je Šotra.

Prvu saradnju oni su imali na projektu „Braća po materi“, a sada će raditi posle više od 30 godina na ekranizaciji knjige „Aleksandar od Jugoslavije“ Vuka Draškovića.

Film i serija trebalo je da počne da se snimaju još 16. marta, ali uskoro će biti poznat novi datum, što je za Kurir i potvrdio producent Dragana Đurković. - Žarko treba da tumači vojvodu Živojina Mišića, a pored njega na projektu imamo i glumce iz Francuske.

Nemamo još informaciju kako će on moći da dođe u Beograd, da li direktnim letom za Beograd iz Njujorka ili će prvo morati u neki drugi evropski grad, pa da dođe u Srbiju - kaže Đurković i dodaje: - Pokušavamo da krenemo što pre sa snimanjem i da okupimo ekipu već za nedelju dana. Ne možemo svi da čekamo avgust, a prvo ćemo raditi scene u Srbiji. Donete su preporuke kako možemo da radimo dalje.

Ljuba igra kralja

U Velikom ratu Mišić je bio komandant Prve armije, a sukobljava se s Vrhovnom komandom i budućim kraljem Aleksandrom zbog odluke da se vojska povuče u Milanovac i brzo pripremi za odlučan kontranapad koji bi iznenadio neprijatelja.

Krajnji ishod najčuvenije i najznačajnije bitke između Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu, poznate u istoriji kao Kolubarska bitka, bio je naša pobeda. Film i serija se neće baviti ovim delom istorije već odnosom dve istorijske ličnosti do Mišićeve smrti 1921. godine. Kralja Aleksandra Karađorđevića igraće Ljubomir Bulajić, dok ćemo kao njegovu suprugu, kraljicu Mariju gledati Tamaru Aleksić, koja je već kod Šotre igrala Lenku Dunđerski.

Političar kao političar

Sergej igra Radića

Priliku da sarađuje sa Šotrom imaće i Sergej Trifunović. Glumac će igrati hrvatskog političara Stjepana Radića, koji je ubijen na zasedanju skupštine. Nakon tog zločina Puniše Račića kralj je uveo diktaturu i vladu je vodio general Petar Živković.

Junak na filmu i u književnosti

Vojvodu igrao Cvetković, a Mišić junak „Vremena smrti“

Živojin Mišić kao junak prisutan je u književnosti u delu „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića. Na filmu uglavnom ga je glumio Svetozar Cvetković, a pre dve godine u ostvarenju „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog.

- Znate, meni nikad ne može da se dopadne film u kom ja igram. Prosto je tako, a što se tiče Živojina Mišića, čim me je reditelj pozvao sa idejom da ga ja tumačim, nisam imao dilemu. Odmah sam pristao. To se ne odbija - izjavio je Cvetković za Kurir.

Kurir/Ljubomir Radanov/Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track