Najnovije vesti

ISTORIJA POP KULTURE ZA VEČNOST: Narodnjaci su pevali stihove Desanke Maksimović
Foto: Zadužbina Desanke Maksimović, Beta, Dragan Kadić

Neverovatno

ISTORIJA POP KULTURE ZA VEČNOST: Narodnjaci su pevali stihove Desanke Maksimović

Pop kultura

Njena poezija stopila se s melodijom nota, između ostalih Hašima Kučuka Hokija, Jadranke Stojaković i Tereze Kesovije

Pesnik Duško Trifunović ostao je upamćen kao autor koji je napisao stihove za mnoge hitove za Zdravka Čolića, Gorana Bregovića i Željka Joksimovića, ali njemu, verovali ili ne, može da papira i Desanka Maksimović.

Iz Organizaciji muzičkih autora Srbije Sokoj za Kurir skreću pažnju na još jednu dimenziju naše velike pesnikinje, koja možda nije bila toliko potencirana u javnosti. Naime, Desanka je bila velika inspiracija mnogih naših kompozitora, pa se melodija njene poezije stopila s notama između ostalih Srđana Barića, Vere Milanković, Jadranke Stojaković, pa i jednog „narodnjaka“ Hašima Kučuka Hokija (pesma „Opomena“).

Vanvremenske stihove pesme „Strepnja“ uglazbio je Đelo Jusić (otpevala Tereza Kesovija), te ih tako učinio i vanprostornim, a za tu pesmu, kao kompozitore možemo navesti još 12 imena, među kojima i pokojnog Darka Kraljića, te nedavno preminulog Žarka Petrovića.

Stihove pesme „Ne, nemoj mi prići“, koje smo, barem mi stariji, znali napamet, u melodiju je pretočio Vojkan Borisavljević, te nezaboravnu, ranije pomenutu „Opomenu“, koja je bila inspiracija za još dva doajena našeg muzičkog stvaralaštva, kompozitore Radoslava Graića i Mirka Šouca, koji su za ova dela uradili i aranžmane.

- Istražujući po dokumentaciji Sokoja pronašli smo da se u svom kompozitorskom opusu Desankinim stihovima najviše bavio kompozitor, pijanista i pedagog pokojni Zoran Đ. Jovanović, napisavši više od 50 kompozicija na njene stihove, koji su notno i audio zapisani u njegovoj knjizi „Spomenik Desanki od tonova satkan“, koju je 2002. godine izdala Zadužbina Desanke Maksimović. Ostalo je takođe zabeleženo i da se sama Desanka radovala kompozicijama koje su nastale na njene stihove. Upravo ta činjenica, da je delo ove velike pesnikinje bilo i ostalo inspiracija drugim umetnicima, sigurno ne samo kompozitorima, govori o njegovoj veličini i pečatu koji je ostavilo u svesti svih nas, pa u to nijedna administrativna odluka ne može i ne sme da dira - kaže Dejan Manojlović, direktor Sokoja.

Zanimljivo

„Tražim pomilovanje“ u četiri verzije

Stihovima „sporne“ poeme „Tražim pomilovanje“, kao i mnogim drugim Desankinim stihovima, bavili su se i naši autori seriozne muzike. Tako je ove stihove u kompoziciju pretočio jedan od naših najznačajnih kompozitora i muzičkih pedagoga pokojni Stanojlo Rajičić, ali i još četiri druga autora.

Priredio: Lj. Radanov

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja