KO SU NAŠE NAJBOLJE PIJANISTKINJE: Srpkinje koje mogu na crtu Loli Astanovoj
Foto: Profimedia

ISTRAŽUJEMO

KO SU NAŠE NAJBOLJE PIJANISTKINJE: Srpkinje koje mogu na crtu Loli Astanovoj

Pop kultura -

Julijana Šarac, Ljiljana Vukelja i Marija Popović spadaju u virtuoze koji menjaju svet klasične muzike

Lola Astanova je spektakularnim nastupom otvorila Adrija tur u Beogradu, ali i Srbija ima pijanistkinje koje mogu da joj i po lepoti i po interpretaciji izađu na crtu.

Ideja Novaka Đokovića i njegovog brata Đorđa je da turnir postane tradicija, pa bi bilo lepo da neke naredne godine vidimo na centralnom terenu na Dorćolu i Julijanu Šarac, Ljiljanu Vukelju ili Mariju Popović.

foto: Nemanja Novaković

Profesor u Australiji

Julijana Šarac je među prvim klasičnim pijanistkinjama u svetu počela da ekranizuje svoje intepretacije na moderan, nekonvencionalan način. Poznata je kao „moderna“ pijanistkinja, a nedavno je pomenuta u popularnom italijanskom časopisu Đente, koji ju je ubrojao u „osam zanosnih ženskih virtuoza koji menjaju svet klasične muzike“.

Pored klasične muzike, njeni projekti obuhvataju kombinovanje klasike i pop - muzički trend poznat u svetu kao krosover. Nakon nekoliko snimljenih albuma i 40 videa koji imaju veliku gledanost na društvenim mrežama, njen fokus je na istraživanju toga kako vizuelno predstavljanje utiče na percepciju muzike. Julijana je doktorand na prestižnom Sidnejskom univerzitetu, gde predaje kao asistent. Na istom konzervatorijumu je završila magistarske studije iz koncertnog smera i postdiplomske iz muzikologije. Osnovne studije je završila u Beču.

- Muzika treba više da se sluša, a manje da se gleda - poručuje Julija.

foto: Nik Babić

Ponos akademije

Ljiljana Vukelja radi kao vanredni profesor klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Školovala se u Nemačkoj i Švajcarskoj, a laureat je dva velika međunarodna takmičenja u Nemačkoj i Francuskoj. Ljiljana je kao solista i kamerni muzičar nastupala u svim značajnijim salama u Beogradu, ali i u Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Irskoj, SAD. Redovno sarađuje s renomiranom čelistkinjom Sandrom Belić, sa kojom je imala brojne nastupe na festivalima i koncertima.

foto: Privatna Arhiva

I Ceca je kopira

Pijanistkinja Marija Popović godinama je ekskluzivac C mjuzika, najboljeg kanala za klasičnu muziku. Šira javnost je za nju čula tek nedavno, kad je objavila spot za Vivaldijevu kompoziciju „Zima“ u kom je odevena kao Snežna Kraljica, nakon čega je folk zvezda Ceca Ražnatović uradila slično u ekranizaciji pesme „Nevinost“. Marija je prva dobila priliku da održi nastup u kripti Hrama Svetog Save, izvodeći dela Mokranjca, Božića, Šopena i Štrausa.

foto: Nemanja Novaković

Lj. Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track