POGLED U SVET KINESKE KULTURE! GAJIĆ: Otvorićemo vrata prema onome što naša publika ne poznaje!
Foto: Dragana Udovičić

Na Dorćolu se organizuje festival „10.000 lija“

POGLED U SVET KINESKE KULTURE! GAJIĆ: Otvorićemo vrata prema onome što naša publika ne poznaje!

Pop kultura -

Prvi put u istoriji srpskog, a i jugoslovenskog pozorišta, na scenu se postavljaju komadi kineskih autora koje će režirati četiri reditelja, kaže režiser Filip Gajić.

Dorćolsko narodno pozorište prvo je u Srbiji počelo da igra predstave sa svog repertoara, a od 24. juna do 2. jula organizovaće festival „10.000 lija“ sa čak četiri komada kineskih autora.

Osnivač DNP, glumac, scenarista i reditelj Filip Gajić kaže za Kurir da pozorišne svetkovine pripremaju već godinu dana.

- Cilj festivala „10.000 lija“ je da upozna publiku i učesnike s velikom kineskom kulturom, čija tradicija ima neprekinutu nit od nekoliko hiljada godina.

Otvorićemo vrata prema jednom svetu koji naša publika ne poznaje. Festival će duboko zaroniti u kinesku fantastičnu književnost, simboliku, muziku i vizuelnu umetnost. Ovo što radimo je dosta zanimljivo iz nekoliko razloga - jedan je to da se prvi put u istoriji srpskog, a i jugoslovenskog pozorišta, radi kineski komad, i to četiri autora - objašnjava Gajić.

Li je stara kineska mera za dužinu. U kineskom jeziku broj 10.000 znači beskrajno, beskonačno. Jedan od naziva za Kineski zid (prvo od sedam svetskih čuda novoga sveta) je i „zid dug 10.000 lija“, dakle „nezamislivo dugi zid“.

foto: Nemanja Nikolić, Dragana Udovičić, Ana Paunković

Svaki dan će biti posvećen jednoj kineskoj godini i njenom simbolu Zmaju, Tigru, Pacovu, Svinji, Kozi, Majmunu, Psu, Konju, Petlu, Zmiji, Bivolu i Zecu. Festival otvara predstava „Umeće ratovanja“ Sun Cu, a publika će moći da pogleda i „Zlatni život“ (26. jun) Čuang Ce, „Raskoš ljubavi“ (28. jun) Li Ju, „Harmoniju smrti“ (30. jun) - Laozi. Na zatvaranju publika će moći da pogleda četiri predstave jednu za drugom. Predstave režiraju Filip Gajić, David Alić, Stevan Šerbedžija i Marija Mladenović. Na sceni ćemo videti glumce Danila Lončarevića, Sanju Marković, Vahida Džankovića, Mionu Marković, Mariju Pikić i druge.

Kurir.rs, LJ. R, Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track