DRAGAN BJELOGRLIĆ IGRA HADŽI TRIFUNA U NEČISTOJ KRVI! Za Sofkom i Koštanom potraga još TRAJE!
Foto: Damir Dervišagić

Saznajemo

DRAGAN BJELOGRLIĆ IGRA HADŽI TRIFUNA U NEČISTOJ KRVI! Za Sofkom i Koštanom potraga još TRAJE!

Pop kultura -

Posle tajkuna Vladana Simonovića, Dragan Bjelogrlić dobiće priliku da na projektu RTS i Telekoma Srbije "Nečista krv" dočara Hadži Trifuna, tragičnog junaka Bore Stankovića, saznaje Kurir.

foto: Kurir.rs/T. S.

Po scenariju Voje Nanovića i u režiji Milutina Petrovića i Gorana Stankovića, od sredine avgusta snimaće se u Ripnju film "Hadžijino zvono" i serija "Nečista krv", a planirano je da ceo proces traje 84 dana. Nanović je pripovetke, drame i romane čuvenog srpskog pisca Borisava Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu, koja obuhvata period od 40 godina.

Prve tri od deset epizoda biće izmontirane i u igrani film, koji će biti fokusiran na život Hadži Trifuna, dede čuvene Sofke iz "Nečiste krvi", s Bjelogrlićem u glavnoj ulozi. Radnja filma prati Trifuna, bogatog predvodnika hrišćanske manjine u devetnaestovekovnom Vranju, koji, pokušavajući da očuva svoje bogatstvo i moć, pokreće niz događaja koji će izazvati užasne posledice po njegovu porodicu.

foto: Goran Jović

Film "Hadžijino zvono", kako su najavili autori, govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine... Godina je 1850. Na granici nove srpske države Hadži Trifun, prvi gazda vranjanskog kraja, nakon uvrede muselima namesnika Džafer-bega, reši da naruči njegovo ubistvo od vođe arnautskog fisa Kolja kako bi sprečio šire sukobe.

Kolj mu za tu uslugu traži Tašanu, snaju njegovog pokojnog najstarijeg sina. Hadži-Trifun pokuša to da izbegne, ali poklekne pred pritiskom i pretnjama, pa intrigom namami Tašanu kod Kolja. Serija "Nečista krv" obuhvata priču o Hadži Trifunu, ali se bavi i njegovim naslednicima - Trifunovim sinom efendi Mitom i unukom Sofkom.

Reditelji Milutin Petrović i Goran Stanković
Reditelji Milutin Petrović i Goran Stankovićfoto: Gordan Jović/ Rts

Agencija "Pajper" je pet meseci radila opsežan kasting i glumačka podela se još drži u tajnosti. Uloge Sofke i Koštane će dobiti, kako smo saznali, neafirmisane glumice. Najavljeno je da će se, pored renomiranih srpskih glumaca, ispred kamera naći i njihove kolege iz Albanije, Grčke, Turske, kao i sasvim nova lica srpskog i regionalnog glumišta... Očekuje se da će film "Hadžijino zvono" i serija "Nečista krv" pred publiku stići tokom 2021. godine.

Glumac je kratko potvrdio naša saznanja. U Ripnju podno Avale već gotovo dva i po meseca teku opsežni scenografski radovi i pripreme za snimanje ambicioznog filmsko-serijskog projekta, a Bjelogrlića, kao što smo već pisali, sa Željkom Joksimovićem očekuje i snimanje filma o Tomi Zdravkoviću.

Kurir.rs/Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track