PIJANISTA NENAD IVOVIĆ OSTVARIO JE AMERIČKI SAN: Završio sam fakultet sa 19 godina, a sada predajem na Jejlu!
Foto: Privatna Arhiva

piše istoriju

PIJANISTA NENAD IVOVIĆ OSTVARIO JE AMERIČKI SAN: Završio sam fakultet sa 19 godina, a sada predajem na Jejlu!

Pop kultura -

Pijanista Nenad Ivović prvi je predavač iz Srbije na prestižnom Univerzitetu Jejl u SAD. On je sa samo 19 godina diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao student generacije, završio master studije u Tel Avivu i potom magistrirao u Americi.

- Svakako nisam prvi Srbin na Jejlu, ali jesam prvi koji je dobio zvaničan posao u školi za muziku na tom univerzitetu. Mnogo se radi, odgovornost je velika, kao i pritisak da se uvek bude u najboljoj formi i ispune očekivanja. Mnogi pominju "američki san", ali nisam siguran da znam šta to tačno znači. Imam odlične uslove na Jejlu, nastupam sa sjajnim umetnicima, stekao sam ogromno znanje i trenutno sam veoma zadovoljan. Nakon završetka ugovora nadam se početku doktorskih studija, za koje se uveliko spremam - kaže Ivović za Kurir.

foto: Privatna Arhiva

Mladi umetnik smatra da je za njegov razvoj bio važan i rad u domovini, gde su prvo prepoznali njegov talenat. - Sa 19 godina diplomirao sam na FMU kao student generacije i nastavio master studije u Tel Avivu. Tokom tri godine provedene u Izraelu stvorila se želja da nastavim studije u Americi. Sticajem okolnosti, nakon audicije, dobio sam poziv od Borisa Bermana sa Jejla da upišem magistarske studije u njegovoj klasi.

Nakon završetka studija i položene još jedne audicije ponuđen mi je posao klavirskog saradnika. Interesantan podatak je da je za ovaj posao apliciralo više stotina ljudi, a posao dobilo samo troje, među kojima sam i ja - objašnjava Nenad, čija prva sećanja na muziku datiraju još dok je bio beba. - Klasičnom muzikom sam okružen praktično od rođenja. Brat Hrvoje, koji je pet godina stariji od mene, krenuo je u muzičku školu "Mokranjac" kad sam se ja rodio. Tako sam ja i prohodao u toj školi, kasnije i sam krenuo u istu, a uz kasnije uspehe i kvalitetno školovanje bilo je neizbežno da izaberem ovu profesiju kao životni poziv - kroz osmeh nam govori Ivović.

Ocean’s Three ? with the ice cream

A post shared by Nenad Ivovic (@nenadivovic) on

Neizbežno pitanje za našeg sagovornika je i borba s koronavirusom. - Država Konektikat, u kojoj živim, verovatno se najbolje ponela u borbi s pandemijom. Pored poštovanja svih mera zaštite i opreza, život se manje-više vratio u normalu i očekuje se otvaranje škola u septembru. Nažalost, ovo nije slučaj sa većinom ostalih država u Americi, u kojima brojke obolelih rastu - ističe Ivović. U Americi mu, kaže, najviše nedostaje porodica. - Nedavno sam postao stric i trudim se da svaki trenutak u Beogradu provedem s najbližima. Takođe, nedostaju mi i noćne vožnje biciklom kroz poluprazan Beograd - zaključuje srpski pijanista.

Veliki planovi:

Nastup s Vemićem i dva koncerta na Kolarcu

Nenada Ivovića uskoro očekuje povratak u Ameriku, a u Beograd bi mogao ponovo da se vrati kad budu objavljeni datumi njegovog solističkog nastupa na Kolarcu.

foto: Marina Lopičić

- U planu su dva koncerta: jedan sa operskim pevačem Savom Vemićem, a drugi u sklopu fondacije "Dobar glas", čiji sam stipendista. Oba koncerta su planirana na Kolarcu. Tačan datum se i dalje ne zna - kaže Ivović.

Kurir/ Ljubomir Radanov, Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track