PROŠLE SU 43 GODINE OTKAKO JE UMRO PRISLI: Elvis i nakon smrti zarađuje MILIONE!
Foto: Profimedija

LJUDI GA OBOŽAVAJU

PROŠLE SU 43 GODINE OTKAKO JE UMRO PRISLI: Elvis i nakon smrti zarađuje MILIONE!

Pop kultura -

Prošle su 43 godine od smrti Elvisa Prislija, a mesto gde je sahranjen, porodično imanje u Grejslendu u Tenesiju, godišnje poseti i više od 750.000 ljudi, što njegovu kuću čini najposećenijom u SAD, posle Bele kuće.

Iako je mrtav više od četiri decenije, mit o njemu i dalje postoji, pa i ne čudi što se na njegovom imenu i dalje zarađuju milioni, objavile su agencije. Mediji su voleli da kažu da je sve na njemu i u vezi s njim vrištalo na pobunu i seksualne slobode, od plesa kukovima, dubokog glasa, do pripijene odeće. Mlade obožavateljke bacao je u trans, a konzervativnu Ameriku u očaj.

- Bio je neverovatno lep. Svesno i odlučno srušio je seksualne tabue.

Privlačnim su ga smatrale kako žene, tako i muškarci - rekla je Dos, autorka knjige "Elvis kultura: obožavaoci, vera i imidž".

foto: Profimedia

Na porodičnom imanju u Grejslendu - Memfisu, svake godine okupljaju se na desetine hiljada poštovalaca iz celog sveta kako bi mu odali počast. Elvis je tu sahranjen sa roditeljima i bratom blizancem, koji je umro na rođenju. Pre nekoliko godina Elvisova supruga Prisila Prisli, koju je upoznao kada je imala 14 godina, tokom služenja vojnog roka, i njihova ćerka Lisa Mari Prisli, obratili su se obožavaocima na grobu, kojih je tada bilo oko 75.000.

foto: Profimedia

Prisli se, uprkos svetskoj slavi i tome što je imao milione obožavalaca, osećao usamljenim. Bez prestanka je uzimao sedative, antidepresive i tablete za spavanje, što je uticalo i na njegov brak, porodicu, ponašanje i nastupe. Umro je od srčanog udara, usled višegodišnjeg predoziranja lekovima. U poslednjih 30 meseci lečio ga je "dr Nik" - Džordž Nikopulos, koji mu je za to vreme propisao 19.000 različitih tipova lekova. Elvis je rođen 8. januara 1935. godine u siromašnoj porodici. Bio je samouk, deca su ga zadirkivala zbog privrženosti majci, a umesto željenog bicikla, dobio je gitaru, i tako je sve počelo. Glumio je u 26 filmova. Prodao je više od 600 miliona ploča i osvojio tri Gremi nagrade, a već u 36. godini i Gremi nagradu za životno delo.

foto: Printskrin

Džon Lenon govorio je da bez Elvisa ne bi bilo ni Bitlsa, a Frenk Sinatra za sebe kaže da je samo pevač, a Elvis oličenje cele američke kulture. Umro je 16. avgusta 1977. godine.

Kurir.rs/ J. S./ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja