PROŠLO JE 5 GODINA OD SMRTI ARSENA DEDIĆA: Zbog jedne njegove pesme OVO IME najčešće su davali devojčicama u bivšoj Jugi
Foto: ATA Images

SVI GA PAMTE

PROŠLO JE 5 GODINA OD SMRTI ARSENA DEDIĆA: Zbog jedne njegove pesme OVO IME najčešće su davali devojčicama u bivšoj Jugi

Pop kultura -

Prošlo je tačno pet godina od smrti Arsena Dedića.

Neke od njegovih kompozicija definitivno su obeležile modernu umetnost, a njegove pesme su na najneobičnije načine uticale na obožavatelje širom Jugoslavije.

Arsen Dedić bio je majstor ljubavnih stihova, a osim svojoj Gabi, neke od pesama je posvetio i drugim ženama. Jedna od njih je i pokojna glumica Milena Dravić kojoj je Arsen posvetio kultnu pesmu Milena. Glumica i muzičar upoznali su se početkom osamdesetih kada su ga Milena Dravić i Dragan Nikolić ugostili u svojoj emisiji.

foto: Damir Dervišagić

Kasnije su postali veliki prijatelji te je pesma Milena nastala upravo iz tog odnosa. Glumica je nekoliko puta izjavila da je bila ganuta jer je jednom bila inspiracija legendarnom Arsenu, a zbog te pesme Milena je postalo jedno od najpopularnijih imena za devojčice u Jugoslaviji.

Zašto Arsen?

Dedić je u jednome od svojih intervjua objasnio i otkud dolazi njegovo, pomalo neobično, ime.

"Moja mater se odlučila jer je u to vreme u Šibeniku, u bioskopu Tesla, igrao film "Arsène Lupin". On je isto bio dobrotvor i razbojnik. Možda se u svemu tome nalazim i ja... Jer kaže se "nomen est omen", ime je oznaka. Šalim se, ali ima ljudi koji tačno nose svoja imena koja ih označavaju u pozitivnom ili negativnom značenju", kazao je Arsen.

Arsen se u životu, uz druge aktivnosti, bavio skladanjem, sviranjem, dirigovanjem, književnošću i prevođenjem. U svojoj plodnoj karijeri osvojio je brojne nagrade na raznim festivalima te ga često navode kao utemeljitelja hrvatske šansone.

foto: Printscreen/Youtube

Kurir.rs/K.Đ/Index.hr, Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track