DUŠANU PANAJOTOVIĆU KORONA POMOGLA DA POSTANE GRADITELJ: Želim da doktoriram na violini koju sam sam napravio!
Foto: Privatna Arhiva

priča dana

DUŠANU PANAJOTOVIĆU KORONA POMOGLA DA POSTANE GRADITELJ: Želim da doktoriram na violini koju sam sam napravio!

Pop kultura -

Dušan Panajotović održao je stotine koncerta u Srbiji i svetu, a tokom pandemije koronavirusa odlučio je da postane i graditelj violina. Mladi umetnik rodom iz Knjaževca trenutno je asistent na Muzičkoj akademiji u Beogradu, gde je na završnoj godini postdiplomskih studija u klasi Gordane Matijević Nedeljković i želi da doktorira na violini koju je sam napravio.

foto: Privatna Arhiva

Retka je pojava da vrhunski violinisti prave instrument za sebe. Tajne ovog zanata otkriva mu Jovan Popović, koji je za gotovo pola veka napravio skoro 200 violina, od kojih je 30 poklonio talentovanoj deci čiji roditelji nisu bili u mogućnosti da ih kupe za školovanje svoje dece.

foto: Privatna Arhiva

Violina, najmanja među gudačkim instrumentima, ali najuzvišenija i najvoljenija među njima, stalna je inspiracija za umetnika, bilo da on za nju komponuje, na njoj svira bilo da je stvara iz prirode, od drveta, svojom rukom kao osnovnom alatkom. - Radim na instrumentu već više od dva meseca i posao još nije gotov. Zanat učim od našeg poznatog graditelja Jovana Popovića. Svakako je ovaj poduhvat jako bitan za mene da još bolje upoznam instrument i sam zvuk - kaže Panajotović za Kurir. Prve koncerte na novom instrumentu imaće već krajem septembra.

Kurir/ Foto. Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track