BRAĆU PILER ZNA CELA SRBIJA, A 11 GODINA ŽIVE U BEČU: Bili su ulični svirači, a evo kako vreme provode u Austriji!
Foto: Dragana Udovičić

OTVORENO

BRAĆU PILER ZNA CELA SRBIJA, A 11 GODINA ŽIVE U BEČU: Bili su ulični svirači, a evo kako vreme provode u Austriji!

Pop kultura -

Mali ulični svirači iz Knez Mihailove Beograd su napustili 2010. godine, sa porodicom se skućili u Austriji i postali prvaci sveta kamerne muzike.

U raskošnom stanu uređenom u baroknom stilu žive sa roditeljima i često ugoste prijateje, a najveći deo prostora zauzimaju njihove nagrade i violine.

Danijel i Darko Piler pre čitavu deceniju odneli su pobedu u takmičenju "Ja imam talenat" i od tada je njihov život krenuo uzlaznom putanjom. Od uličnih violinista iz centra Beograda došli su do srca Austrije i pokupili brojna priznanja za svoj talenat. Ipak, kako kažu, najbitnije im je da se porodica ne razdvaja, te u Beču žive svi pod istim krovom.

"Živim sa porodicom, rešili smo da ostanemo zajedno, pod istim krovom, brat Danijel i ja sa ocem i majkom, sestra Sandra trenutno nije sa nama. Stan u kojem smo sada ima oko 120 kvadrata, a što se tiče dizajna i uređenja, za to je bio zadužen ponajviše brat. Ideje smo sklapali zajedno, dogovarali se, i kao što može da se vidi, volimo barokni stil", priča Darko Piler.

Kako Darko otkriva, dok uz narodnu muziku uživa u udobnosti raskošnog doma, često se priseti vremena koje je sa porodicom proveo u Srbiji, u koju se često vraća.

foto: Dragana Udovičić

"Već je 11 godina kako smo u Beču i mogu da kažem da je prohujalo brzo. Nema velike razlike u mom životu ovde i u Beogradu u smislu da sam stalno okružen muzikom, i dalje vežbam isto onoliko koliko sam u Beogradu. To znači zaista mnogo vežbanja, truda, rada i takmičenja. Kad sam kod kuće i nemam obaveza volim da odmaram uz dobro vino i da uživam u našoj narodnoj muzici", priča on i dodaje da u stanu imaju dosta dosta umetnina i suvenira koje svi vole:

"Stalno putujemo, naravno, zbog svega što se dešava trenuto ne, ali koje god mesto da posetim uvek neki suvenir kupim sebi za uspomenu, takođe i porodici. Brat i ja smo porodični, sjajno se slažemo i uživamo u vremenu koje provedemo zajedno."

Darko kroz osmeh otkriva da uprkos svojoj kulturi nisu miljenici svih komšija:

"Komšije znaju da sviramo i da nam je to posao, par suseda je i napustilo svoje stanove u zgradi zbog nemira, pošto se svira svakodnevno. Ima i dobrih koji uvek puste lepu poruku u poštansko sanduče!"

BONUS VIDEO:

Kurir.rs/K.Đ/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track