ODIGRAO SAM, ŠTA SAM ODIGRAO! Ovim rečima se pre 3 godine Mirko Babić oprostio od pozorišta
Foto: Contrast Studios

Kralj scene

ODIGRAO SAM, ŠTA SAM ODIGRAO! Ovim rečima se pre 3 godine Mirko Babić oprostio od pozorišta

Pop kultura -

"Odigrao sam, šta sam odigrao! U pozorištu, na filmu i televiziji. Poprilično sam zadovoljan. Imam dve ćerke. Poprilično sam zadovoljan. To sam ja!“

Ovom porukom je pre tri godine prvak drame Knjaževsko srpskog teatra u Kragujevcu obeležio 45 godina na sceni kojoj je posvetio ceo svoj život, a njegove kolege, prijatelji i publika ga ispratile u penziju.

Pozorište kome je posvetio skoro pola veka priredilo mu je svečanost pod nazivom „Mirko Babić- to sam ja“.

Prepuna sala prvog srpskog teatra i lavina ljubavi i emocija bila je samo potvrda njegovog talenta i priznanje za jednog od najznačajnijih glumaca druge polovine 20. i početka 21. veka u kragujevačkom pozorištu, na čijem je čelu kao upravnik bio u dva navrata.

foto: Nebojša Mandić

-Prvog dana kada je diplomirao na fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu dobio je ponudu Ateljea 212 za angažman. Tražila su ga i druga pozorišta. Odbio je i poručio da se vraća u svoj Kragujevac. Kada smo ga pitali zašto, odgovorio je- Kada ja budem igrao Kralja Lira, vi ćete u Beogradu još da nosite tacne. I zaista. Mirko je odigrao Kralja Lira. Niko iz naše generacije, među kojima su i Aljoša Vučković, Aleksandar Berček i još mnogi, nisu dobili tu ulogu, rekao je Feđa Stojanović, Babićev kolega iz klase.

Mirko Babić je odigrao preko sto uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Dobitnik je preko dvadeset republičkih i međunarodnih nagrada. Njegov žanrovski opus kretao se od tragedije, komedije, do izuzetnih psiholoških komada, poput „12 gnevnih ljudi“, „Noć u kafani Titanik“, „Golubnjače“ i sve do višestruko nagrađivane monodrame „Kad su cvetale tikve“ koja je doživela preko 1000 izvođenja.

Kurir, foto: Contrast studios

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track