Najnovije vesti

MAJA GOJKOVIĆ POSETILA GALERIJU MILENE PAVLOVIĆ BARILI! Slikarka ne pripada samo Požarevcu, već zaslužuje nacionalni tremtman!
Foto: Ministarstvo Kulture

vredna nova ministarka

MAJA GOJKOVIĆ POSETILA GALERIJU MILENE PAVLOVIĆ BARILI! Slikarka ne pripada samo Požarevcu, već zaslužuje nacionalni tremtman!

Pop kultura

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je danas Galeriju Milene Pavlović Barili u Požarevcu i sa upravnicom Ljiljanom Dabić razgovarala o projektu izgradnje nove galerije i tom prilikom istakla da je Milena Pavlović Barili svojim radom zaslužila brigu čitave države i da će Republika Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja pomoći u tome.

Gojković je tokom posete Galeriji istakla da je jedan od prioriteta da tokom mandata poseti ustanove kulture bez obzira da li su na republičkom, gradskom ili lokalnom nivou i da se upoznala sa planovima da se uz postojeću kuću, koju je majka Milene poklonila Gradu Požarevcu kako bi njene slike bile izložene i dostupne širokoj publici, sada bude izgrađena i nova galerija.

„Došla sam da vidim dokle se stiglo sa projektom i da se upoznam da li država Srbija može da pomogne. Milena ne pripada samo Požarevcu, već zaslužuje poštovanje i nacionalni tremtman, jer ona u svetu predstavlja brend Srbije što mi treba da iskoristimo. Svojim radom je zaslužila da je podignemo na pijedestal kome ona kao slikarka zaslužuje da dobije od strane Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja će na svaki način pomoći", poručila je Gojković.

foto: Ministarstvo Kulture

Gojković je rekla da je cilj da se zajedno sa Ministarstvom turizma, koje je takođe voljno da pomogne Gradu Požarevcu i ovoj Galeriji, uskoro dobije kulturno zdanje koje će Požarevac da stavi na mapu važnih turističkih potencijala naše države.

Ministarka kulture i informisanja je podsetila da se ove godine obeležava 111 godina od rođenja velike slikarke Milene Pavlović Barili, koja je obeležila jednu epohu u istoriji umetnosti ne samo tadašnjih jugoslovenskih prostora srpskog slikarstva, već evropskog i svetskog.

„Umetnost može da uradi dosta toga što do sada u Srbiji nije bilo iskorišćeno i treba da pokažemo svetu šta mi sve imamo i da iskoristimo povezanost kulture i turizma, jer će proći i izazov kao što je pandemija Korona virusa i očekujemo da kultura i turizam budu jedne od najvažnijih industrija", poručila je Gojković.

foto: Ministarstvo Kulture

Radnom sastanku prisustvovao je i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

Kurir, foto: Ministarstvo kulture

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...