Najnovije vesti

VELIKA IZLOŽBA U MUZEJU JUGOSLAVIJE: U Beograd stižu junaci stripa Alan Ford!
Foto: Promo

pola veka su u našim domovima

VELIKA IZLOŽBA U MUZEJU JUGOSLAVIJE: U Beograd stižu junaci stripa Alan Ford!

Pop kultura -

U Muzeju Jugoslavije će od 2. decembra biti otvorena gostujuća izložba "Alan Ford trči počasni krug", koja je bila jedan od najposećenijih slovenačkih kulturnih događaja u 2019. godini. Biće prikazane 152 originalne table iz ranog perioda (1969-1975), kada je na izradi stripa radio prepoznatljivi italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija. Pomenutom izložbom, kao i brojnim redovnim programima, Muzej Jugoslavije će u periodu od 28. novembra do 2. decembra obeležiti ovogodišnji Dan Muzeja.

foto: Promo

Prvi broj "Alana Forda", kako se navodi u saopštenju Muzeja Jugoslavije, izašao je u maju 1969. Osmislili su ga Lučano Seki - Maks Bunker, kao scenarista, i crtač Roberto Raviola Magnus. Već godinu dana kasnije ovaj satirični strip je zbog upečatljivih crteža, duhovitih dijaloga i spretne ironije, kao i izuzetnog prevoda Nenada Briksija, pridobio naklonost publike širom Jugoslavije.

- Strip je ismevao sve korumpirane, nesposobne i izmanipulisane ljude na svetu. Nikoga nije poštedeo. Obradio je lepe i ružne, bogate i siromašne, poštene i lopove. Događaji u stripu su apsurdni, iznenađujući, duhoviti i apsolutno politički nekorektni. Neki citati postali su deo svakodnevnog govora, pa njegov uticaj možemo prepoznati i u muzici (Prljavo kazalište), i na filmu ("Maratonci trče počasni krug", "Ko to tamo peva", "Smogovci"). Danas je strip jednako zanimljiv usled aktuelne društveno-političke situacije, pa ga mnogi doživljavaju gotovo proročki - objašnjava autor izložbe Rok Glavan, kolekcionar stripova iz Slovenije.

U okviru izložbe "Alan Ford trči počasni krug" održaće se i prateći programi, a publika može da je poseti do 31. januara 2021. godine.

Kurir, M. K./ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track