EMOTIVNO! REDITELJ GAGA ANTONIJEVIĆ ZA KURIR: Patrijarh nije stigao da pogleda Daru iz Jasenovca, a to mu je bila želja!
Foto: Ana Paunković

Sećanje

EMOTIVNO! REDITELJ GAGA ANTONIJEVIĆ ZA KURIR: Patrijarh nije stigao da pogleda Daru iz Jasenovca, a to mu je bila želja!

Pop kultura -

Reditelj Predrag Gaga Antonijević u trci je za domaćeg kandidata za Oskara s filmom "Dara iz Jasenovca", delo na koje se, kako kaže, čekalo skoro 75 godina.

Premijera filma bila je zakazana za 22. oktobar, a iz Amerike za Kurir poručuje da mu je žao što pokojni patrijarh Irinej nije stigao da ga pogleda, što mu je bila želja.

- Pre možda i nepunih mesec dana njegova svetost je izrazila želju da vidi "Daru iz Jasenovca". Producent Maksa Ćatović i ja bili smo izuzetno uzbuđeni i radosni, pogotovo što je sve vreme snimanja "Dare" Njegova svetost budno pratila kako napredujemo i bodrila nas. Na nesreću, zbog upokojenja preosveštenog mitropolita Amfilohija nije se desila ta projekcija filma o našem stradanju u Jasenovcu - kaže Antonijević.

foto: Promo

Reditelj trenutno boravi u Los Anđelesu i veoma ga je pogodio odlazak prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve.

- Sa velikim bolom sam primio vest da se Njegova svetost patrijarh Irinej upokojio u Gospodu. Ogroman gubitak za sve nas vernike SPC i sve ljude dobre volje u Srbiji i u svetu. Veliku prazninu nastalu njegovim odlaskom pokušavam da ispunim sećanjem na blagost i dobrotu koju je sa sobom nosio - priseća se Antonijević.

foto: Aleksandar Letić

On je Irineja prvi put sreo pred snimanje ratnog spektakla "Zaspanka za vojnike".

- Njegovu svetost sam imao prilike da upoznam pre nekoliko godina, kada je Radoš Bajić odveo Maksu Ćatovića i mene u Patrijaršiju na razgovor o filmu "Zaspanka za vojnike", koji smo spremali. Pažljivo je saslušao naše objašnjenje i pristup tematici Velikog rata. Posavetovao nas je da se najviše držimo priče o malom čoveku, običnom vojniku koji je na svojim plećima izneo tu veličanstvenu pobedu, nesebično žrtvujući sebe zarad slobode naroda i otadžbine - iskren je reditelj.

foto: Ana Paunković

Gaga smatra da su to i uspeli u svoja dva filma.

- Poslušali smo ga. Blagoslovio je naš napor da tu priču ispričamo. I dan-danas verujem da je taj blagoslov bio uz nas da film završimo, uprkos teškim problemima koje smo imali. Hvala Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Irineju što nas je svojim postojanjem u ovozemaljskim mukama ohrabrio, a u namerama oplemenio. I na kraju iz Jevanđelja po Luki: "A Bog nije Bog mrtvih, nego živih; jer su njemu svi živi" - zaključio je Antonijević.

"Mala" je bila za Oskara

Predrag Antonijević živi u Los Anđelesu gotovo 30 godina. Njegova karta za Holivud bio je film "Mala". - U Ameriku sam otišao slučajno, polovinom oktobra 1991. godine, zato što je tada velika distributerska kuća "Semjuel Goldvin" htela da kupi "Malu". Film nije bio srpski, odnosno bio je jugoslovenski kandidat za Oskara, pa nisu našli načina marketinški da ga podrže, da bi posle nekoliko meseci odustali. "Mala" mi je dosta pomogla u Holivudu kada sam otišao. Kada ga je pogledao Oliver Stoun, prihvatio je da režiram "Spasitelja" - izjavio je za portal Užičanstveno.

Kurir/ Ljubomir Radanov, foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track