KRAJ PRVE FAZE FILMA "DARA IZ JASENOVCA": Nema Hrvata koji bi glumili ustaše!
Foto: Aleksandar Letić

Potresno

KRAJ PRVE FAZE FILMA "DARA IZ JASENOVCA": Nema Hrvata koji bi glumili ustaše!

Pop kultura -

Pravimo film o tome kako su nas ubijali u Jasenovcu, a ne spasavali, ovim rečima je reditelj Predrag Gaga Antonijević najavio drugu fazu snimanja „Dare iz Jasenovca“, prvog igranog ostvarenja o stradanju srpske dece u logorima NDH.

foto: Aleksandar Letić

Ekipa se iz okoline Sombora seli u Belu Crkvu, a delovi će biti snimani i na autentičnim lokacijama u Hrvatskoj.

Premijera u maju

- Teži deo posla je iza nas, a sada nas čekaju scene koje se odvijaju u logoru Stara Gradiška i za koji očekujemo da će biti završene do kraja godine. Ukoliko sve prođe u najboljem redu, film bi mogao da bude premijerno prikazan u maju 2020. godine, povodom oslobođenja 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

Film prati sudbinu male Dare i njene porodice tokom strašnih godina Drugog svetskog rata, a neposredno nakon ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, kada su mnoga srpska deca sa tih prostora odvedena u Jasenovac, a potom izmeštena u Staru Gradišku.

- Nema dovoljno hrabrih glumaca iz Hrvatske da u njemu igraju. Kod njih je Jasenovac i dalje tabu tema. Ima Hvata koji bi voleli da se cela priča rasvetli. Kod njih je ponovo zastupljena poplava ljubavi prema NDH i fašizmu - objasnio je Antonijević.

foto: Aleksandar Letić

U ulogama negativaca, kako je objasnio reditelj, gledaćemo Igora Đorđevića kao Antu Vrbana i Vuka Kostića kao fratra Miroslava Filipovića (Majstorovića - nadimak koji je dao sebi zbog klanja Srba, op. aut.).

- Majstorović je priznao nakon rata da je ubio na hiljade dece - rekao je Antonijević.

Mlada glumica Biljana Čekić, pred čijim talentom je zanemela čitava filmska ekipa, predstavnicima medija priznala je da joj je veoma lepo i zanimljivo na snimanju.

- Ponekad je naporno, jer snimaju i noću, ali svi na setu su me jako dobro prihvatili - objasnila je Biljana.

Srpski Spilberg

Na promociji i plasmanu filma uključeni su Majkl Barenbaum, direktor Instituta „Zigi Ciring“ na Američkom jevrejskom univerzitetu, i Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Dan Tana.

- Verujem u Gagu i mislim da ćemo imati odličan film zasnovan na istorijskim činjenicama i podacima. Važno je da je film iskren, jer onda ni njegova distribucija nije problem. Tema je veoma teška, ali verujemo da će Gaga, kao srpski Spilberg, uspeti da je iznese na pravi način - istakao je Tanasijević.

foto: Zorana Jevtić

Podrška države

FILM ĆE KOŠTATI OKO TRI MILIONA EVRA

Film „Dara iz Jasenovca“, kako je najavila predsednica UO Filmskog centra Srbije Jelena Trivan, biće kompletno finansiran državnim novcem.

- Reč je o važnom projektu, budući da se istina o stradanju Srba u Jasenovcu krije već 75 godina. Zato je od velikog značaja da film ne bude samo lokalni projekat već da doživi i svetsku slavu - istakla je Jelena. Planirani budžet je oko tri miliona evra.

Kurir/Ljubomir Radanov/Foto: Aleksandar Letić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja