ARHITEKTA BRANKO PEŠIĆ NIJE ZABORAVLJEN: Otac Beograđanke i kum Hramu Svetog Save dobio svog legat!
Foto: Udruženje Adligat

lep gest

ARHITEKTA BRANKO PEŠIĆ NIJE ZABORAVLJEN: Otac Beograđanke i kum Hramu Svetog Save dobio svog legat!

Pop kultura -

Legat jednog od najznačajnijih arhitekata srpske istorije, univerzitetskog profesora i projektanta mnogih značajnih objekata u Beogradu i u svetu Branka Pešića (1921-2006) uskoro će biti formiran u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

Milena Pešić, supruga pokojnog arhitekte Branka Pešića, i predsednik Adligata Viktor Lazić potpisali su ugovor o poklonu, kojim se ovom udruženju poklanja Legat arhitekte Branka Pešića, gde će se čuvati knjige iz njegove lične biblioteke, značajna foto-dokumentacija, lični predmeti kao i dragoceni arhivski materijali, među kojima su svakako najznačajniji oni koji svedoče o izgradnji Novog Beograda, "Beograđanke" i Hrama Svetog Save. Pešić je bio projektant, šef gradilišta i biroa u Direkciji za izgradnju Novog Beograda (1947-1951). Bio je profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu (1951-1986).

foto: Udruženje Adligat

Dva najznačajnija simbola Beograda projektovao je upravo Pešić, pa je postao poznat kao otac "Beograđanke" i kum Hramu Svetog Save.

- Branko Pešić je velikan srpske arhitekture. Na mnogobrojnim konkursima dobio je više od dvadeset nagrada, realizovao je oko stotinak projekata. "Beograđanka" i Hram Svetog Save su njegova remek-dela, ali je među njegovim ostvarenjima i tridesetak crkava i konaka širom bivše Jugoslavije, od kojih su neka rešenja pravi biseri arhitekture - navodi Viktor Lazić, predsednik Adligata, u svom saopštenju.

foto: Privatna Arhiva
foto: Udruženje Adligat

Ponos Balkana Palatu Beograd gradilo 10.000 ljudi

Najvišu građevinu na Balkanu Palatu Beograd, visine 100 metara, ukupne površine 40.000 kvadrata, Pešić je uradio na divljenje i struke i javnosti. Samo u izgradnji "Beograđanke" učestvovalo je 74 preduzeća sa oko 10.000 radnika, od kojih niko nije nastradao, niti se povredio uprkos visini zgrade.

Kurir/ Foto: Adligat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track