KRVAVA ISTORIJA, TOPLI LIRIZAM, ADVOKATURA I KNJIŽEVNOST! Roman Ognjena Avlijaša Vinograd Mehmed-bega razume običnu napaćenu dušu
Foto: Privatna arhiva

Vinograd Mehmed-bega

KRVAVA ISTORIJA, TOPLI LIRIZAM, ADVOKATURA I KNJIŽEVNOST! Roman Ognjena Avlijaša Vinograd Mehmed-bega razume običnu napaćenu dušu

Pop kultura -

U prazničnim danima pred nama, kada nam je nažalost preporučeno da smanjimo druženja na koja smo navikli i kojih smo se uželeli, osim s najbližima možda je vreme najbolje provesti s dobrom knjigom.

Roman "Vinograd Mehmed-bega" Ognjena Avlijaša takav je naslov - to je knjiga koja se do poslednje stranice ne ispušta iz ruku, knjiga koja se rado poklanja i rado preporučuje. Širok epski zamah koji sažima nekoliko vekova naše tragične, krvave istorije, neočekivani, topli lirizam što izbija onda kada se govori o najmračnijim stranama čovekovim, izražen smisao za šalu na svoj, pa tek onda na tuđ račun - sve ovo odlikuje Avlijaševu priču. Ona govori o tome koliko su presudne naizgled beznačajne sudbine, koliko su neprolazne tihe, a postojane ljubavi, koliko je neraskidiva veza između zemlje i krvi.

"Vinograd Mehmed-bega" piše pisac koji poznaje istoriju, koji razume dušu, koji sluša i govori, ne krivi i ne presuđuje, ali ponajpre pisac koji zna da ispriča priču što oduzima dah.

"Ovaj roman je nastajao u dahu, bez ikakvih kompromisa sa samim sobom, ili, bolje rečeno, u borbi sa samim sobom da se pobedi nedoumica - sta će reći drugi kada ovo pročitaju. Bilo mi je važno da roman ponese činjeničnu, istorijski proverljivu istinu, ali i ličnu istinu, istinu pojednica. Istorija jeste važna, ali je važan i svaki čovek, svaki pojedinačni život. Čovek, ponajpre pisac, treba da bude strog prema sebi, možda i najstroži. Esencijalni su nam obrazovanje, kultura i nacionalno nasleđe, ali moramo da budemo spremni da ih čuvamo, preispitamo, negujemo, ali pre svega toga - dobro proučimo. Ovaj roman je i prilog toj težnji", rekao je Avlijaš za Kurir.

"Biti advokat i pisac u isto vreme mislim da je moguće jedino tako što čovek te dve stvari najstrože, arbitrarno razdvoji. I jedno i drugo posmatra čoveka, radi u najbližem dodiru sa njim, ali na potpuno različit način. U advokaturi se isključuju emocije, mora da se secira, čak i kad, mozda naročito tada, radiš za nekoga koga voliš", objasnio je advokat i književnik.

Ognjen Avlijaš je inače po zanimanju je advokat, a roman "Vinograd Mehmed-bega" mu je druga knjiga, prvi roman je "Šetač u stroju".

Ognjen Avlijaš
foto: Privatna arhiva

kurir.rs

PRIDRUŽI SE KURIR VIBER ZAJEDNICI

BONUS VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track