POZORIŠTE PUŽ OBELEŽILO 80. ROĐENDAN SVOG OSNIVAČA SLOBODANKE CACE ALEKSIĆ: Devet reditelja u konkursu za NAGRADU!
Foto: Dragan Kadić

lep gest

POZORIŠTE PUŽ OBELEŽILO 80. ROĐENDAN SVOG OSNIVAČA SLOBODANKE CACE ALEKSIĆ: Devet reditelja u konkursu za NAGRADU!

Pop kultura -

Dobra vila srpskog pozorišta rediteljka Slobodanka Caca Aleksić juče bi proslavila 80. rođendan, a pozorište Puž saopštilo je da će prvi dobitnik nagrade s njenim imenom biti Jug Radivojević ili Damjan Kecojević.

- Nagrada "Slobodanka Caca Aleksić" dodeljivaće se svake godine za prethodnu godinu, a namenjena je za najbolju režiju dečje predstave - kaže za Kurir Đorđe Bulajić, direktor Puža.

Jug Radivojević, Damjan Kecojević
foto: Dragana Udovičić, Printscreen

- Caca je režirala 120 dečjih predstava i gotovo za svaku drugu je dobila nagradu - ukupno 49 priznanja. Među njima, osvojila je i najznačajniju nagradu "Bojan Stupica" (za najbolju režiju) na svim scenama te 2000. godine. "Stupicu" je dobila za "Nevaljalu princezu", Cacinu najdražu predstavu u celokupnoj karijeri. Zanimljivo je da je upravo ta predstava igrana na italijanskom, mađarskom, nemačkom, engleskom, makedonskom, dok su je na dečjem festivalu u Ukrajini - igrali i na ukrajinskom! Cenjena rediteljka je preminula pre dve godine. Nagrada "Slobodanka Caca Aleksić" je unikatna diploma i plaketa s njenim likom, autorsko delo koje su osmislili likovni umetnik profesor Rastko Ćirić i akademski vajar profesor Miroljub Stamenković Komanča. Sastavni deo priznanja je i novčani iznos, o kome vodi računa idejni tvorac i ekskluzivni sponzor ove jedinstvene nagrade Pavle Ljujić, Cacin sestrić.

Slobodanka Caca Aleksić
foto: Zorana Jevtić

- Slobodanka Caca Aleksić, pokojna supruga Branka Kockice, osnivač je našeg pozorišta, dugogodišnji upravnik i reditelj. Nagrada koja nosi njeno ime ustanovljena je s ciljem da podstakne nova traženja u oblasti režije za najmlađe, kojoj je ona dala posebno obeležje, čime će njeno prisustvo biti trajno sačuvano u životu pozorišta za decu - kaže Bulajić.

Na konkurs za nagradu prijavilo se devet reditelja. Cacin suprug Branko Milićević izdvojio je za uži izbor pet predstava, čije video-snimke je zatim rangirao žiri od tri člana: predsednica žirija Tanja Peternek, dramaturg i TV autor, i članovi Pužev direktor Đorđe Bulajić i Miloš Jagodić, pozorišni reditelj. Žiri je za finale odabrao dve predstave, ali ih zbog kovida nije pogledao uživo. Zato ovom prilikom objavljujemo samo finaliste, a konačna odluka će biti doneta pošto žiri odgleda obe predstave na sceni.

Slobodanka Aleksic, Slobodanka Caca Aleksić
foto: Dragan Kadić

Caca je rođena u Beogradu 24. januara 1941. godine, gde je završila gimnaziju i FDU u klasi profesora Huga Klajna. Diplomirala je 1963. i iste godine u zrenjaninskom pozorištu (u kome je gotovo deceniju provela kao stalni reditelj) upoznala životnog i pozorišnog saputnika Branka Milićevića, kasnije među mališanima obožavanog Branka Kockicu. Po povratku u Beograd, režirala je u Ateljeu 212, Beogradskom dramskom, Narodnom, ali i u Zenici, Leskovcu, Ljubljani, Novom Sadu. Iz tog perioda ostale su upamćene njene predstave "Tom Pejn", "Okovani Prometej", "Međe Vuka Manitoga" i, naravno, "Hamlet u podrumu". Sa ovom poslednjom (premijerno izvedenom 1971. u Ateljeu 212) i Brankom u glavnoj ulozi otisnula se u Njujork, upoznala čuvenu Elen Stjuart i njen teatar "La Mama".

Kurir/ Foto: Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track