SRBIJA ZA DARU IZ JASENOVCA DALA 4,7 MILIONA EVRA! Svaki cent je otišao tamo gde treba, nije mnogo para za ISTINU!
Foto: Aleksandar Letić

važan projekat za državu

SRBIJA ZA DARU IZ JASENOVCA DALA 4,7 MILIONA EVRA! Svaki cent je otišao tamo gde treba, nije mnogo para za ISTINU!

Pop kultura -

Na snimanje i promociju filma "Dara iz Jasenovca", prvim koji se posle 75 godina bavi zločinima u tom ustaškom logoru, planirano je budžetom oko 4,7 miliona evra.

Film reditelja Predraga Gage Antonijevića i producenta Makse Ćatovića je od početka do kraja državni projekat, a Vlada i Filmski centar Srbije dosad su za njega opredelili 3,5 miliona evra (416 miliona dinara). Vlada Srbije finansirala je nedavno iz budžetskih rezervi njegovu međunarodnu promociju u izdvojila oko 1,2 miliona evra (144 miliona dinara). Trenutno nema finalne kalkulacije koliko će biti potrošeno na promociju, ali podatke o planiranom budžetu Kurir je dobio od FCS.

Predrag Gaga Antonijević, Nataša Drakulić, Marko Janketić, Dara iz Jasenovca
foto: Ana Paunković

Troškove filma dodatno je poskupelo i to što nije sniman na originalnim lokalitetima. Logor Jasenovac napravljen je blizu napuštene ciglane u selu Kolut kod Sombora, gde su izgrađeni dodatni objekti i 500 metara pruge. Film "Dara iz Jasenovca" izazvao je lavinu reakcija, a među njima je i tvrdnja kritičara Džeja Vajsberga da je film "neprikriveni primer srpske nacionalističke propagande".

U međuvremenu, predstavnici srpske dijaspore u Americi zatražili su da list Los Anđeles tajms ukloni recenziju zbog njenog istorijskog revizionizma i poricanja genocida nad Srbima u NDH.

Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

U tekstu, između ostalog, stoji da film ima "tanak sloj istorijske stvarnosti". Kritičari ovog lista tvrde da su u njemu stradali samo Jevreji, a ne srpska i romska deca. Reditelj Gaga Antonijević rekao je povodom teksta u Los Anđeles tajmsu da to više nije pitanje filma i kritike, nego da to znači potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH i ozbiljnu uvredu za sve žrtve, te da se razmatra mogućnost tužbe protiv autora teksta.

Tema o kojoj govori film „Dara iz Jasenovca“ veoma je značajna za Srbiju, pa ne čudi što je za njega izdvojedno oko pet miliona evra.

Pomoć iz Banjaluke

Od Srpske 250.000 evra

U promociju filma uključila se i Vlada Republike Srpske. Za promociju "Dare" izdvojili su 250.000 evra.

Kurir/ Ljubomir Radanov Foto: Aleksandar Letić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja