NEOČEKIVANA ODLUKA MAKSE ĆATOVIĆA I REDITELJA GAGE ANTONIJEVIĆA: Dara iz Jasenovca pre bioskopa stiže na televiziju
Foto: Promo/Aleksandar Letić

premijera

NEOČEKIVANA ODLUKA MAKSE ĆATOVIĆA I REDITELJA GAGE ANTONIJEVIĆA: Dara iz Jasenovca pre bioskopa stiže na televiziju

Pop kultura -

Srpskog kandidata za Oskara "Daru iz Jasenovca" reditelja Predraga Gage Antonijevića, pre bioskopske premijere, publika će moći da pogleda naredne subote u 20 sati na Prvom programu Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Republike Srpske.

- Gagina i moja odluka je da film ide na televiziju zbog ogromnog zahteva publike. I dalje je zbog korone neizvesno šta će biti s bioskopima i da li ćemo moći 22. aprila da imamo premijeru u Beogradu. Ubeđeni smo da smo uradili dobar posao, pre svega zato što je film istinit. Ništa u našem ostvarenju nije izmišljeno, sve je bazirano na proverenim činjenicama. Svako može da kaže šta hoće o "Dari" dok je to u sferi filma. Nas priča o politici ne zanima. Napravili smo ga da se odužimo žrtvama Jasenovca - kaže za Kurir producent Maksa Ćatović.

Maksa Ćatović
foto: Nemanja Nikolić

RTS otkupio je i prava za emitovanje serije "Dara iz Jasenovca", koja će biti prikazana nakon što film prođe bioskopsku distribuciju.

- Serija će imati četiri epizode. Producenti su nam dozvolili da film emitujemo pre bioskopa. Polemika o društvenom, političkom, umetničkom i istorijskom kontekstu bila je razlog da RTS ponudi publici da vidi ovaj film i da sama proceni njegovu vrednost - smatra glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS Olivera Kovačević.

"Dara iz Jasenovca" bila je srpski kandidat za Oskara i Zlatni globus, ali nije uspela da prođe ni prvi krug selekcije. Film o stradanju nedužnog stanovništva u ustaškom logoru Jasenovac postao je i predmet žustre polemike nakon negativne kritike u američkom časopisu Varajeti. Sniman na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, "Dara iz Jasenovca" prvi je igrani film o najvećem ustaškom logoru u Drugom svetskom ratu, a osvrće se na period 1942. godine kada, posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Glavnu ulogu igra devojčica Biljana Čekić, a tu su i vodeći glumci iz Republike Srpske Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić, dok su glumačku ekipu iz Srbije činili Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić i mnogi drugi.

Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

Kurir/ Foto: Aleksandar Letić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track