Najnovije vesti

SCENE KOJE SU ZABOLELE SRBIJU, DEČIJI POGLEDI POTRESLI SVE! Najmučniji prizori, ubijanja i PATNJE
Foto: Pritnscreen

mučno

SCENE KOJE SU ZABOLELE SRBIJU, DEČIJI POGLEDI POTRESLI SVE! Najmučniji prizori, ubijanja i PATNJE

Pop kultura
12:29h

Film "Dara iz Jasenovca" koji se emotivao sinoć u 20 časova premijerno na RTS-u potresao je ne samo region, već čitav svet.

Dara ostaje bez majke i brata

Desetogodišnja Dara preživela je veliki bol i patnju, a i u trenucima nezamislivih užasa najveća briga joj je život dvogodišnjeg brata Bude. Na samom početeku ostaje bez majke i brata, koje potom njen otac pronalazi među ubijenima, a nema priliku čak ni da ih sahrani.

Kako je boravio u drugom logoru nije mogao da zna šta se desilo sa ostatkom porodice, a uz bol i veliku tugu oprostio se od najmilijih čija tela je držao u naručju.

Dara iz Jasenovca
foto: Printscreen/RTS

Dara u bolnici hrani brata

Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mališana u jednom trenutku odvode u bolnicu u kojoj boravi u užasnim uslovima, a Dara uspeva da dođe do njega i nahrani ga jabukom.

Gasom ubijaju decu iz bolnice

Jedna od scena koja je potresla i rasplakala mnoge je ona kada dečicu iz bolnice, pred dolazak Crvenog krsta odvode u podrum.

Dara iz Jasenovca
foto: Pritnscreen

Ante Vrban traži od časne sestre da razdvoje slabu decu i "Židove, ako ih je ostalo" i stave u podrum. Dok deca leže jedna prekod druge, pokrivena ranam i gledaju ga pravo u oči, on ravnodušno baca gas i zatvara vrata.

Dok su u prvom planu njihove nevine oči, izgladnela tela i suze pojedinih, okrutni plan je sproveden u delo. Bačena je gasna bomba i ovi mladi životi su ugašeni.

Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

Jevrejka Blankica gubi život da bi Dara iz logora pobegla sa bratom

Glumica Jelena Mur, koja igra Jevrejku Blankicu u filmu "Dara iz Jasenovca", spasila je život malenoj Dari i primila metak umesto nje. Naime, Jelena igra zarobljenicu koja je zadužena za decu u logoru, a tokom vremena koje su zajedno provele zavolela je Daru. Na kraju filma ne dozvoljava da je ubiju, već joj omogućava da pobegne sa bratom. Ipak, platila je najveću cenu i umesto Dare ona primila metak.

Dara iz Jasenovca
foto: Pritnscreen/youtube

Kurir.rs/I.B.

BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja