Najnovije vesti

DARA NIJE HTELA DA OSTAVI BRATA PO CENU ŽIVOTA, A MALI BUDE DIRNUO JE REGION! Evo koju tajnu krije uloga dečaka iz Jasenovca
Foto: Pritnscreen/youtube

emotivno

DARA NIJE HTELA DA OSTAVI BRATA PO CENU ŽIVOTA, A MALI BUDE DIRNUO JE REGION! Evo koju tajnu krije uloga dečaka iz Jasenovca

Pop kultura
10:28h

Domaći kandidat za Oskara, film „Dara iz Jasenovca“ sinoć je u 20 časova premijerno je prikazan na Prvom programu Radio televizije Srbije.

Priča o stradanju u zloglasnom ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata ostavila ganula je ljude širom regiona koji su joj poručili da je prava heroina. Ulogu Dare Ilić maestralno je odigrala trinaestogodišnja devojčica Biljana Čekić, a mnogi su se pitali ko tumači ulogu dvogodišnjeg Bude Ilića, od kojeg u filmu sestra ne želi da se odvoji po cenu života.

Kako se navodi, mališana nije tumačila jedna, već tri bebe koje su se smenjivale tokom filma. Napravljen je kasting i od svih beba odabrane su identične trojke iz Herceg Novog - Luka, Simon i Jakov Šaranović.

Luka je bio "glavni" i najviše vremena provodio pred kamerama, dok su se Simon i Jakov smenjivali.

Radnja filma "Dara iz Jasenovca" dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca.

Pored Jelene Mur, u filmu igraju i Vuk Kostić, Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Biljana Čekić, Zlatan Vidović, Alisa Radaković, Petar Đurđević, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Anja Stanić Ilić, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman...

Dara iz Jasenovca
foto: Printscreen

Kurir.rs/I.B/Blic

BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja