MUZIČKI TRAG SANJE ILIĆA Komponovao je za JUGOSLOVENSKE ZVEZDE, film i TV: Bio je na EVROVIZIJI, a sa BALKANIKOM je obišao PLANETU
Foto: Zorana Jevtić

veliki opus

MUZIČKI TRAG SANJE ILIĆA Komponovao je za JUGOSLOVENSKE ZVEZDE, film i TV: Bio je na EVROVIZIJI, a sa BALKANIKOM je obišao PLANETU

Pop kultura -

Kompozitor Aleksandar Sanja Ilić preminuo je danas u 70. godini nakon borbe sa korona virusom. Čuveni muzičar iza sebe ostavio je sina Andreja i pregršt hitova.

Aleksandar Sanja Ilić, Sanja Ilić
foto: Zorana Jevtić

Ilić je pre osnivanja grupe Balkanika nastupao u grupi Vragolani, a potom u grupi San. Njegov najbolji prijatelj Predrag Jovičić Trta koji je bio pevač grupe San, poginuo je od strujnog udara u toku koncerta u dvorani Čair u Nišu 1975, o čemu je Sanja nedavno govorio za Kurir.

Sedamdesetih godina 20. veka je komponovao muziku za himnu fudbalskog kluba Crvena zvezda na tekst Ljubivoja Ršumovića: „Sve što smo želeli, sve što smo hteli. To su nam dali, crveno-beli“.

Njegova pjesma „Halo, halo” u izvođenju grupe Aske predstavljala je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1982. Njegova pesma „Princeza” u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića, bila je kandidat na jugoslovenskom izboru za Pjesmu Evrovizije 1984. i postala je jedan od najvećih hitova svih vremena.

Grupu Balkanika je osnovao 1998, a prvi koncert je održan 26. juna 2000. Sa Balkanikom je nastupao na koncertima širom sveta. Predstavljao je Srbiju na pesmi Evrovizije 2018. u Lisabonu, zajedno sa svojim bendom; pesma se zove "Nova deca".

Najpoznatije pesme grupe Balkanika su "Korana", "Dolina suza", "Balkan", "Cheepaj", "Plava Ptica" i mnogi druge.

Pored toga, komponovao je muziku za film i televiziju, a najupmaćenije kompozicije su bile za: "Vukovar, jedna priča", "Kabare 011", "Selo gori i tako", "Selo gori, a baba se češlja".

Pravio je numere za Biseru Velentalnić, Maju Odžaklijevsku, Slađanu Milošević, Terezu Kesoviju, Jadranku Stojaković, Nedu Ukraden...

Jedan od poslednjih hitova grupe Balkanika nosi ime "Za kraj".

Kurir.rs/S.M.

BONUS VIDEO:

08:11

ZAVIRITE U PRAVI MALI RAJ SANJE ILIĆA: Kompozitorov pradeda Aleksa Žujović kupio zemlju na Kosmaju (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track